Bojčinska šuma

0
4.9/5 - (17 votes)

Bojčinska šuma

Nekada je bila, a svi su izgledi da će Bojčinska šuma ponovo postati vrlo popularno i jedno od najposećenijih izletišta oko Beograda. Kroz šumu, koja zauzima prostor od 672 hektara, prolazi više neuređenih staza, ali postoje i trim i biciklističke staze. Trim staza je dužine oko 2 kilometra sa 16 prepreka za vežbe i rekreaciju. Osim u sportskim aktivnostima, pravo je zadovoljstvo šetnja Bojčinskom šumom koja je pogodna za pravi mali odmor u Beogradu. Pravo uživanje na čistom vazduhu, bez obzira na godišnje doba.

Kako bi obogatili turističku ponudu izgrađena je letnja pozornica za kulturne manifestacije. Na njoj se od proleća do jeseni, uglavnom vikendom tokom manifestacije „Bojčinsko kulturno leto“, izvodi raznovrsni umetnički programi. Ovim potezom turizam u Surčinu dobija potpunu novu dimenziju i preko potrebnu dinamičnost od proleća do jeseni. Prilikom obilaska Bojčinske šume može se posetiti ergela konjičkog kluba „Bojčin“, jahati na lipicanerima, a posebnu atrakciju predstavlja vožnja fijakerom kroz šumu.

Predstavlja prirodni i memorijalni spomenik:

  • Sama šuma je jedna od mnogih ravničarskih, sremskih, prepuna lekovitog bilja, cveća, gljiva i divljači. Što se tiče drvnih vrsta preovlađuje hrast, grab i lipa, a ima i dosta topole,drena i gloga. Priroda Beograda ovde je baš izdašna pa u proleće ima dosta divljih jagoda. Od lekovitog bilja se može naći plućnjak, jagorčevina, matičnjak i kantarion. Močvarni deo ima dosta cveta barske perunike, a u samoj šumi i po njenom obodu ima raznovrsnog cveća. Zbog toga se često u šumi i oko nje nailazi na košnice sa pčelama. Bojčinska šuma je podloga za preko 200 vrsta gljiva, a najzastupljinije su vrganj, lisičarka i goveđi jezik. Kada se govori o divljači ima dosta zečeva, srndaća, divljih svinja i fazana. Tokom šetnje se može naići na poludivlju rasu svinja poznatu kao mangulica, pošto su u blizini izgrađeni otvoreni torovi.

  • Memorijalni spomenik je prvenstveno zbog ustanka iz 1941. godine, koji je izbio u ovoj gustoj i plemenitim drvetom bogatoj šumi u Sremu i velikih bitaka između srpske i austrougarske vojske u I svetskom ratu. Znamenita mesta kao što je Bojčinska šuma su dodatni potencijal koji beogradska izletišta mogu da postave na vodeće mesto turističke ponude Beograda. Spomen obeležje je postavilo 1963. godine Udruženje boraca. Ovo područje je bilo prebivalište partizanskih jedinica i štabova od 1942. godine do oslobođenja u II svetskom ratu.

Prodavnica ima u blizini, a javnog toaleta nema. Do Progara možete doći linijom GSP-a broj 605 čija je početna stanica naokretnici u bloku 45 na Novom Beogradu.

Blizu su i restorani Beograda, kao što su Bojčinska koleba ili restoran u Salašu Stremen. Koleba je etno restoran napravljen na početku šume u stilu sremačkih svinjskih kuća, pokrivenih trskom. Autentični ambijent vas čeka u tradicionalnoj sremačkoj kuhinji, a četvrtkom i za dane vikenda tamburaški orkestar zabavlja posetioce. Stolovi se u baštu iznose tokom toplih dana. Ovde i u okolini je razvijen turizam na selu sa konjičkim klubovima, ergelama, salašima, etno kućama, ribnjacima i crkvama. Vrlo blizu su i Obedska bara, čuvena Tarzan plaža na Progarskoj adi, a možete i svratiti na kotilić u čuvenu restoran čardu „Kod Pere Babuške“. Ukoliko vam se ovde svidi možete prespavati u nekoj od Bojčinskih brvnara ili u nekoj od kućica na Savi u nautičkom selu „Biser“.

Šta posetiti u blizini…

Prelepi salaši Beograda - Salaš Stremen

Salaš Stremen

Kada se zaželite jednog lepog odmora blizu Beograda, na mestu sa dosta mira i tišine,  potražite salaš u poljima Srema. Stremen predstavlja pravo mesto za izlet, ljubitelje prirode i domaće kuhinje.

Ulaz u manastir Fenek

Manastir Fenek

Manastir Fenek se nalazi na teritoriji opštine Surčin, ali spada u grupu fruškogorskih manastira i ubraja u njih zboz svoje istorijske povezanosti. Manastir je sagrađen je u XV veku u duhu srednjovekovne arhitekture.

Avantura u Beogradu - Tarzan plaža skakaonica u Savu

Tarzan plaža

Ovde se nalazi čuvena lijana, zbog koje je Tarzan plaza baš i dobila svoje ime. Tu se mogu hrabri odvažiti i zanjihati lijanom i u stilu Toma Sojera ili Haklberi Fina pustiti u hladne vode Save.