Bojčinska šuma

0

Nekada je bila, a svi su izgledi da će ponovo postati vrlo popularno i jedno od najposećenijih izletišta oko Beograda. Kroz šumu, koja zauzima prostor od 672 hektara, prolazi više neuređenih staza, ali postoje i trim i biciklističke staze. Trim staza je dužine oko 2 kilometra sa 16 prepreka za vežbe i rekreaciju. Osim u sportskim aktivnostima, pravo je zadovoljstvo šetnja Bojčinskom šumom koja je pogodna za pravi mali odmor u Beogradu, na čistom vazduhu, bez obzira na godišnje doba.

U cilju razvoja turističke ponude izgrađena je letnja pozornica za kulturne manifestacije na kojoj se od proleća do jeseni, uglavnom vikendom tokom manifestacije „Bojčinsko kulturno leto“, izvodi raznovrsni umetnički programi. Ovim potezom turizam u Surčinu dobija potpunu novu dimenziju i preko potrebnu dinamičnost od proleća do jeseni. Tokom obilaska Bojčinske šume može se posetiti ergela konjičkog kluba „Bojčin“, jahati na lipicanerima, a posebnu atrakciju predstavlja vožnja fijakerom kroz šumu.

Predstavlja prirodni i memorijalni spomenik:

  • Sama šuma je jedna od mnogih ravničarskih, sremskih, prepuna lekovitog bilja, cveća, gljiva i divljači. Od drvnih vrsta preovlađuje hrast, grab i lipa, a ima i dosta topole,drena i gloga. Priroda Beograda ovde je baš izdašna pa u proleće ima dosta divljih jagoda, a od lekovitog bilja se može naći plućnjak, jagorčevina, matičnjak i kantarion. U močvarnom delu ima dosta cveta barske perunike, a u samoj šumi i po njenom obodu ima raznovrsnog cveča, pa se često nailazi na košnice sa pčelama. U Bojčinskoj šumi možete pronaći preko 200 vrsta gljiva, a najzastupljinije su vrganj, lisičarka i goveđi jezik. Od divljači ima dosta zečeva, srndaća, divljih svinja i fazana. Tokom šetnje se može naići na poludivlju rasu svinja poznatu kao mangulica, pošto su u blizini izgrađeni otvoreni torovi.

  • Memorijalni spomenik je prvenstveno zbog ustanka iz 1941. godine, koji je izbio u ovoj gustoj i plemenitim drvetom bogatoj šumi u Sremu i velikih bitaka između srpske i austrougarske vojske u I svetskom ratu. Znamenita mesta kao što je Bojčinska šuma su dodatni potencijal koji beogradska izletišta mogu da postave na vodeće mesto turističke ponude Beograda. Spomen obeležje je postavilo 1963. godine Udruženje boraca. Ovo područje je bilo prebivalište partizanskih jedinica i štabova od 1942. godine do oslobođenja u II svetskom ratu.

Prodavnica ima u blizini, a javnog toaleta nema. Do Progara možete doći linijom GSP-a broj 605 čija je početna stanica naokretnici u bloku 45 na Novom Beogradu.

U blizini su i restorani Beograda, kao što su Bojčinska koleba i Nova romantika. Koleba je etno restoran napravljen na početku šume u stilu sremačkih svinjskih kuća, pokrivenih trskom. U autentičnom ambijentu se može uživati u tradicionalnoj sremačkoj kuhinji, a četvrtkom i za dane vikenda tamburaški orkestar zabavlja posetioce. Stolovi se u baštu iznose tokom toplih dana. Ovde i u okolini je razvijen turizam na selu sa konjičkim klubovima, ergelama, salašima, etno kućama, ribnjacima i crkvama. U blizini su i Obedska bara, čuvena Tarzan plaža na Progarskoj adi, a možete i svratiti na kotilić u čuvenu restoran čardu „Kod Pere Babuške“. Ukoliko vam se ovde svidi možete prespavati u nekoj od Bojčinskih brvnara ili u nekoj od kućica na Savi u nautičkom selu „Biser“.