Ribnjak Živača

0
5/5 - (8 votes)

Ribnjak Živača

Većina nas za odmor u prirodi bira lepa izletišta u okolini Beograda, ali ponekad je potrebno malo se osamiti i eventualno uživati u lepom vikendu sa ponekim prijateljem. Za ovakav vid užavanja su vam na raspolaganju mnogobrojne reke, kanali, jezera i ribnjaci. Ribnjak Živača je jedan od lepših i uređenijih ribnjaka, a nalazi se na teritoriji opštine Surčin. Do njega možete stići putem koji od Surčina, preko Jakova ide ka Progaru, a ako dolazite automobilom možete ga parkirati na parkingu ispred ribnjaka.

Ovaj ribnjak je nekada bio vlasništvo stare porodice Štrajher koja je iz Banata prešla da živi u Sremu. Nalazi se na površini od oko 100 hektara, a ostatak je korita reke Save. Ceo ribnjak je dosta dobro opremljen za veći broj pecaroša, pa preko vikenda je često popunjeno do poslednjeg mesta. Za ljubitelje ribolova postoje obeležena mesta za pecanje. Pecanje je moguće sa travnatih terena ili sa betona. Ceo kompleks je prekriven travom, a ova lepota prirode je oivičena šumom. Duž jezera nalaze se klupe, a na travi i natkriveni drveni stolovi sa klupama. Svuda se nalaze korpe za odlaganje đubreta, a tu se nalaze i dva WC-a. Na kompleksu ribnjaka se nalazi i restoran u kome posetioci mogu popiti piće ili ručati, dok za prenoćiste morate sačekati da se komleks bungalova  izgradi. U međuvremenu možete koristiti kapacitete koje hoteli Beograda, a sa područja Surčina imaju.

Ovde je moguće pecati šarana, amur, štuka, som i babuška. Redovno se poribljava a pecanje je po principu „uhvati i pusti“. Određeni primerci se mogu otkupiti (bele ribe do 5kg ili jedan šaran do 5kg). Ova oaza za ribolovce je osvetljen reflektorima, pa je pecanje moguće i noću. Treba napomenuti da se ovde organizuju ribolovačka sportska takmičenja četiri puta godišnje.