Čukarica

0
5/5 - (7 votes)

Čukarica

Ovom delu Beograda priroda je podarila prelepe predele koji se nalaze na obroncima poslednjih šumadijskih brda koja se blago spuštaju ka Savi, odakle se pogled pruža ka sremskoj ravnici. Ova opština sa ponosom ističe najpopularnija i najlepša izletišta Beograda, pa je Čukarica idealna za razvoj svih grana turizma. Na ovoj opštini, nalaze se najpoznatija jezera u Beogradu i izletišta koja, naročito u toplim danima, obilazi veliki broj posetilaca. Bogata je izletničkim šumama, parkovima, rekama, jezerima, velikim brojem kulturno – istorijskih spomenika i verskim objektima. Sport, zabava lov i ribolov su mogući na svakom koraku pošto se Sava, Ada, Košutnjak, Topčider, Hipodrom i Lipovička šuma nalaze blizu jedan drugom.  Svojom šarenolikošću, Čukarica može ponuditi na Savi nautičke i ribolovačke aktivnosti, Košutnjak i Topčider izletničke i sportsko – rekreativne, dok je u Lipovičkoj šumi i obližnjem lovištu moguć lov, na Hipodromu se možete kladiti, navijati za svog favorita i rekreativno jahati, dok su na Adi moguće skoro sve vrste sportskih aktivnosti, a postoji i više mesta za zabavu. Odmor i malo rekreacije su često i jedini motivi što ogroman broj Beograđana iz celog grada, pa i Srbije, čak i turisti dolaze ovde svakodnevno, čak i po najhladnijem vremenu. Čukarica ima i jedinu ski stazu u Beogradu koja se nalazi na Košutnjaku, gde dodatno na više lokacija postoje lepa mesta za sankanje dok je u okolini veliki broj izvora, česmi, pitke vode i brojni spomenici.

Čukarica ima veoma aktivan kulturni život sa velikim brojem pozorišnih predstava, projekcija filmova, književnih večeri, koncerata, kurseva, koncerata, a tu su i interesantni kulturno istorijski spomenici i crkve, arheološke lokacije koje pokazuju prisustvo čoveka u praistoriji, rimsko vreme. Možete videti stare tradicionalne građevine ali i moderna naselja, okružene padinama Košutnjaka i šumama kao što su Lipovička ili Sremačka. Čukaricu je proslavila Fabrika šećera, prva u Srbiji, osnovana 1900. godine. Kao deo industrijskog kompleksa, postala je jedan od centara sindikalne aktivnosti i okupljanja radnika u vreme delovanja stare Socijal demokratske partije Srbije.

Zanimljivosti vezane za Čukaricu su da je Žarkovo rodno mesto prvog Srbina koji je igrao za Real iz Madrida (Milan Janković, eksigrač Crvene zvezde), zatim da je čuveni grafit „Sloteru Niče, Žarkovo ti kliče”, koji se pojavio sredinom devedesetih upravo osvanuo na trafo-stanici kod košutnjačkih bazena. Dalje, neki arheolozi tvrde sa se u Savi nalaze kosturi mamuta, bizona, a u naselju Golf je realizovana stalna izložba svetske arhitekture gde su u 8 kuća realizovani projekti 8 svetski poznatih arhitekata sa svih delova sveta.

Brojni restorani, kafići, kafane i picerije koji su pravilno raspoređeni po Adi, Košutnjaku, ali i uz Savu i po stambenim blokovima po celoj Čukarici vam daju dovoljno slobode da upoznajete ovu našu lepu opštinu nedeljama i mesecima. Možete pronaći ovde i neko lepo  prenoćište u Beogradu, a na kraju možete poželeti  i da se doselite kako biste trajno postali deo jedne lepe priče.

Interesantni događaji u Beogradu i Čukarici, kao što su, Letnji dan-Matija ban, Decembarski dani Čukarice, Ulica otvorenog srca, plvanje za Bogojavljanski krst, folklorni festival Zaigraj zapevaj, Jesen na Čukarici, dodatno upotpunjuju turističku ponudu i čine je daleko zanimljivijom za obilazak tokom cele  godine.

Skoro sva mesta za odmor, šetnje, rekreaciju i piknike koja su nam se činila zanimljiva za dodatan opis su: