Beograd na vodi

0

Ideja o spuštanju Beograda na reke, odnosno spuštanja ovog dela Savskog venca na Savu začeta je još u prošlom veku. Obzirom da je u pitanju kapitalni projekat koji iziskuje astronomske cifre za investicije potrebno je bilo dosta vremena kako bi se došlo do početnih pomaka koji nisu bili vidljivi, preko raseljenja stanovnika i raščišćavanja terena do gotovih parkova, šetališta, obnove starih i izgradnje novih zgrada i bulevara i mesta za zabavu i šoping. Obzirom da je mnogim Beograđanima i nostalgičarima ovaj deo grada bio u srcu zbog specifičnog ambijenta bilo je potrebno na maestralan način spojiti sve objekte koji oslikavaju duh tih vremena i uklopiti ih u jedan moderan i savremen deo grada koji će u sebi sadržati sve prednosti savremenih gradskih blokova.

Odmah po započinjanju projekta izvršena je kompletna rekontrukcija zgrade Geozavoda, odnosno Beogradske zadruge koja je uz obnovu fasada u Karađorđevoj ulici doprinela da ova ulica i zgrade uz sačuvaju svoj nekadašnji izgled. U zgradu Beogradske zadruge su postavljene makete koje gosti mogu besplatno pogledati i videti kako je investitor zamislio da izgleda čitav projekat. Posle zgrade Geozavoda urađena je izgradnja Sava promenade po ugledu na slična šetališta iz svetskih metropola, pa je porodična šetnja postala uobičajena aktivnost mnogih porodica iz celog grada. Pošto reka Sava protiče pored celog kompleksa, ovde su postale svakodnevne aktivnosti koje sadrže dosta sporta i rekreacije. Beogradu na vodi, je po završetku tržnog centra BW Gallery i ostalih zabavnih sadržaja, postao konkurencija i samom centru grada, čime će i turizam Beograda dobiti jednu potpuno novu dimenziju, imajući u vidu da se ovde već dugo održavaju značajne manifestacije u Beogradu koje su se nekada održavale bliže centru grada.

Izgradnja prvih luksuznih stambenih zgrada i novog bulevara je već završena, a istovremeno je zgradi stare železničke stanice vraćen stari sjaj, pretvorena je u muzej, i uređen je Savski trg ispred stanice sa fontanom kao i velelepni spomenik Stefanu Nemanji koje sada krase ceo ovaj prostor koji do skoro nije bio toliko reprezentativan.

Pošto je završen je najveći tržni centar u regionu BW Gallery, očekuje se i izgradnja kule Beograd, najviše zgrade u Beogradu, koja će biti nova atrakcija odakle će se iz restorana sa vidikovcem pružati veličanstveni pogled na grad. Rekonstrukcije spomenika kulture koji će uz nove fasade i osvetljenje biti usklađeni sa brojnim savremenim parkovima i stambenim blokovima doneće Beogradu jedan potpuno mondenski deo grada koji do skora nije mogao ni da se zamisli.

Brojni kafići, restorani, hoteli, galerije, ali i svetski poznate marke butika postaju dostupni celoj zemlji, a turizam u Beogradu postaje bogatiji za još jedno mesto u kome ćete moći da provedete lep dan u Beogradu.