Beograd na vodi

0
5/5 - (6 votes)

Beograd na vodi

Ideja o spuštanju Beograda na reke, odnosno ovog dela Savskog venca na Savu zamišljena je u prošlom veku. Obzirom da je ovo kapitalni projekat, potrebno je dosta vremena kako bi se došlo do početnih pomaka. Oni nisu bili vidljivi odmah. Prvo je krenulo raseljenja stanovnika i raščišćavanja terena. Posle toga su lagano gotovi parkovi i šetališta. Paralelno se obnavljaju stare i grade nove zgrade i bulevari, ali i šoping i zabava postaju dominantni.

Mnogim Beograđanima ovaj deo grada je u srcu zbog specifičnog ambijenta. Zbog ovoga je bilo potrebno na maestralan način spojiti sve objekte koji oslikavaju duh tih vremena. A posle ih i uklopiti u jedan moderan deo grada koji će u sebi sadržati sve prednosti savremenih gradskih blokova.

Odmah po započinjanju projekta izvršena je kompletna rekontrukcija zgrade Geozavoda, odnosno Beogradske zadruge. Ovo je, uz obnovu fasada u Karađorđevoj ulici, doprinelo tome da ova ulica i zgrade uz sačuvaju svoj nekadašnji izgled. U zgradu Beogradske zadruge su postavljene makete koje gosti mogu besplatno pogledati. Na osnovu njih može se zaključiti kako je investitor zamislio da izgleda čitav projekat. Posle zgrade Geozavoda urađena je izgradnja Sava promenade po ugledu na slična šetališta iz svetskih metropola, pa je porodična šetnja postala uobičajena.

Pošto reka Sava protiče pored celog kompleksa, ovde su postale svakodnevne aktivnosti koje sadrže dosta sporta i rekreacije. Beogradu na vodi, je po završetku tržnog centra BW Gallery i ostalih zabavnih sadržaja, postao konkurencija i samom centru grada. Ovim će i turizam Beograda dobiti jednu potpuno novu dimenziju, imajući u vidu da se ovde već dugo održavaju značajne manifestacije u Beogradu koje su se nekada održavale bliže centru grada.

Izgradnja prvih luksuznih stambenih zgrada i novog bulevara je već završena, a istovremeno je zgradi stare železničke stanice vraćen stari sjaj. Uređen je Savski trg ispred stanice sa fontanom kao i velelepni spomenik Stefanu Nemanji koje sada krase ceo ovaj prostor koji do skoro nije bio toliko reprezentativan.

Najveći tržni centar u regionu BW Gallery će doprineti da šoping i zabava budu svakodnevni. Tu je i kula Beograd, najviša zgrada u Beogradu. Ona će biti nova atrakcija odakle će se iz restorana sa vidikovcem pružati veličanstveni pogled na grad. Rekonstrukcije spomenika kulture koji će uz nove fasade i osvetljenje biti usklađeni sa brojnim savremenim parkovima i stambenim blokovima doneće Beogradu jedan potpuno mondenski deo grada koji do skora nije mogao ni da se zamisli.

Brojni kafići, restorani, hoteli, galerije, ali i svetski poznate marke butika postaju dostupni celoj zemlji. Ovim turizam u Beogradu postaje bogatiji za još jedno mesto gde ćete moći da provedete lep dan u Beogradu.

Šta posetiti u blizini …

Spomenici kulture u Beogradu - Beogradska zadruga

Beogradska zadruga

Projektovana je kao ugaona palata, pošto se nalazila na placu nepravilnog oblika, građena je u akademskom stilu XX veka sa bogatom dekoracijom na spoljnim fasadama.

Beogradski barovi - Rob Roy 1884, Savski venac

Rob Roy 1884

Rob Roy 1884 bar koji se nalazi u zgradi stare železničke stanice koja zajedno sa znamenitim zgradama u okolini predstavlja kulturno nasleđe Beograda. 

Trgovi u Beogradu - Savski trg

Savski trg

Na trgu je postavljen i ogroman spomenik velikom županu Stefanu Nemanji visine 23 metra koji je vidljiv još od ulice Kneza Miloša.