Jezero Tvrdenjava

0
4.6/5 - (7 votes)

Jezero Tvrdenjava

U okolini Beograda se nalaze brojne prirodne lepote koje čekaju da budu otkrivene od većeg broja posetilaca. Po gradu se takođe nalaze brojna jezera i ribnjaci koja su pogodna za uživanje u prirodi ili ribolov, pa ukoliko je pecanje vaša pasija predstavljamo vam jedno lepo mesto koje možete iskoristiti i za jednodnevni izlet sa prijateljima ili porodicom.

U pitanju je jezero Tvrdenjava koje se nalazi u Surčinu između kanala Galovica i SC Surčin. Moramo odmah naglasiti da jezero trenutno ne služi za plivanje zbog relativno male dubine, ali i potrebe da se jezero malo očisti za širu posetu. Jezero je u obliku znaka pitanja ili potkovice, a ukupnu dužinu od malo manje od 3 kilometra deli na polovinu nasip preko koga se može preći na drugu obalu. Širine je oko 50 metara, a svuda oko jezera se nalaze prelepa polja Srema, kao i gusti šumski pojasevi, pa je ovde, naročito posle poribljavanja ribolov Beograda vrlo aktuelan. Od ribe ima dosta cverglana, ali se često poribljava babuškom, a desi se i poneki „udar“ šarana, linjaka smuđa ili bucova. Ranije je bilo i štuke, ali su danas jako retke.

Očigledno je da ribnjak ili jezero Tvrdenjava imaju ogroman potencijal za ribolovni, ali i izletnički turizam, ali je potrebno dodatno srediti, očistiti dno jezera i vodu, ali i srediti malo obalu kako bi se Tvrdenjava pokazala u punom sjaju.