Barička ada

0
5/5 - (2 votes)

Barička ada

U delima Marka Tvena, pogotovo u avanturama Haklberi Fina, opisane su zanimljive pustolovine koje su često podrazumevale predah na račnim ostrvima Misisipija. Ako ste u njima uživali ili su vam ove priče bile zanimljive, slična “divlja” mesta možete pronaći i na par kilometara od centra grada gde na rekama Savi i Dunavu se nalaze brojne ade Beograda ili rečna ostrva.

Jedna od njih koja se može ukopiti u našu priču je svakako Barička ada koja pripada opštini Obrenovac, a do nje se može doći rekom Savom čamcem iz pravca Beograda, ili iz Obrenovca. Nalazi se na 24 kilometra od ušća Save u Dunav. Dužine oko 700 metara, a širine oko 150 – 200 metara. Na baričkoj adi, kao i na većini beogradskih rečnih ostrva, rastu listopadne vrste drveća, ima dosta vrba i topola, tako da je šetnja po ostrvu prijatna, naročito po vrelim letnjim danima. Ukoliko želite da se rashladite postoji više lepih peščanih sprudova, a na zapadnom delu ade se nalazi prirodna peščana plaža sa koje možete uči i okupati se u Savi. Leti, kada se reka Sava povuče, rukavac je zgodan za neplivače i malu decu, tako da odlazak na ovu adu možete predstavljati lep izlet za celu porodicu. Ukoliko ste na izletu u šumi Zabran, plaži Zabrežje ili nekom drugom mestu u Obrenovcu, vožnja čamcem  do Baričke ade, može biti jedna od interesantnih letnjih avantura pošto se Barička ada nalazi na oko 10 kilometara od Zabrana.

Pecaroši govore da je Barička ili Spajićeva ada izuzetno dobra za ribolov. Na donjem delu ade (oko 300 metara) lovi se rečna riba šaran, som i smuđ, a na gornjem delu uglavnom bucov. Moramo naglasiti da je prilaz je moguć samo za čamce.

Sem nabrojanih aktivnosti Barička ada i njena lepa peščana plaža je čest razlog zbog kojeg se krstarenje rekama i plovidba organizuju, naročito za ljubitelje brzih sportskih glisera, skutera i ljubitelje skijanja na vodi. Po lepim danima ljubitelji reka i vode organizuju regate kojima je usputni ili glavni cilj plovidbe Savom Barička ada. Ukoliko se prijavite na vreme, nije potrebno da imate sopstveno plovilo, već vas može neko povesti sa sobom. Na samoj adi druženje uz zabavu, kafu, piće i neizbežni roštilj koji je obavezan, često se produži i na nekoliko dana.

Fotografije smo pozajmili sa sajta : www.plovidba.info/forum/.