Kosančićev venac

0

Obuhvata prostor od Beogradske tvrđave do Brankovog mosta. Kosančićev venac je deo grada i ulica u Beogradu koji su 1872. godine dobili ime po legendarnom srpskom srednjevekovnom junaku Kosančić Ivanu. Ulice Obilićev venac i Topličin venac koje se nalaze u blizini su dobile imena po njegovim ratnim drugovima i prijateljima iz Boja na Kosovu Milošu Obiliću i Milanu Toplici. Ove ulice u nazivu imaju odrednicu „venac“ zbog lučnog pravca kojim se pružaju. Istorija ovog dela Beograda počinje 1804. godine, kada je na ovom mestu srpski narod dočekao ustanike oslobodioce. Ovaj deo grada poznat je kao Varoš-kapija, a dobio je taj naziv po tome što se na tom mestu nalazio ulaz u Savsku varoš, odnosno u srpski deo grada koji je nastao posle pada Beograda pod tursku vlast 1521. godine. Iako nekako sakriven od velikih pešačkih zona i Kosančićev venac polako postaje novi simbol Beograda koji obilazi sve veći broj posetilaca.

Kada se ambijentalne celine Beograda pomenu jedna od prvih koje padnu na pamet je Kosančićev venac. Ovaj prostor ima sačuvanu arhitekturu iz XIX veka, pri čemu su stare kuće i zgrade, odnosno njihove fasade, kao i kaldrma ovog kraja nedavno rekonstruisane, a drvoredi i kandelabre, koji su u duhu Kosančićevog venca u vreme kada je nastao, obnovljeni tako da ova oblast konačno izgleda prelepo, a mi se možemo vratiti kroz vreme i videti kako je ovaj krajolik izgledao u prošlosti. Fasade osvetljene i obojene različitim pastelnim bojama koje ovom delu grada daju jedan potpuno nov i čist izgled. Kulturno nasleđe i istorija Beograda je ovde očuvana i dostupna svima, pa tako možete obići i videti Sabornu crkvu, Patrijaršiju, čuvenu kafanu „?“, memorijalni kompleks na mestu Narodne biblioteke koja je uništena u bombardovanju tokom II svetskog rata. Tu je i kuća na broju 13 sa zaobljenom nišom u koju je 1895. godine postavljeno poprsje Ivana Kosančića s kacigom na glavi i u viteškom oklopu koja je je u sklopu rekonstrukcije Kosančićevog venca reparirana i vraćena. Na broju 18 i dalje stoji najstarija kuća u ulici dok se na broju 22 nalazi kuća Mihajla Petrovića Alasa. U blizini se nalazi i Konak kneginje Ljubice i osnovna škola „ Kralj Petar I“ u kojoj je neko vreme predavao i Vuk Stefanović Karadžić. Tu su i dve nove pjacete u delu Kosančićevog venca. Prva pjaceta je na lokaciji ka Pariskoj, a druga ka Pop Lukinoj ulici.

Na zidu zgrade u Fruškogorskoj ulici broj 3 poznati umetnici iz Izraela su nacrtali lep mural čiji su glavni motiv vrapci, nezvanični simbol prestonice, u kome možete uživati. Uz Fruškogorsku ulicu se nalazi i mali park sa obeliskom podignutim u čast prve konferencije Pokreta nesvrstanosti u Beogradu 1961. godine koji sa ponosom gleda na Brankov most, Savu i Novi Beograd u daljini. Ispod ovog spomenika je planirana izgradnja gradske garaže koja će umnogome olakšati muke sa parkiranjem u ovom delu grada.

Na padinama Kosančićevog venca ka Savi se nalaze stari lagumi koje nekadašnje stanovništvo koristilo kao skladišta za robu. Prostor je zamišljen da i galerije u Beogradu ovde nađu svoje atraktivno okruženje. Ovde će uskoro biti izgrađena Gradska galerija koja će biti ukopana u padinu kako ne bi zaklanjala pogled ka reci. Galerija će biti deo budućeg Kulturnog centra Kosančićev venac. Biće izgrađeno javno stepenište kojim će biti omogućena veza centra grada sa rekom, ali i prolaz kroz galeriju kojim će se silaziti u lagum koja će olakšati spuštanje ka obnovljenoj Karađorđevoj ulici i Savskom keju. Lagumi će biti pretvoreni u deo galerija. Ovaj deo grada na reci će biti posebno atraktivan, pogotovu produžetak ka Beogradu na vodi, Savamali ili na drugu stranu ka Beogradskoj tvrđavi, a možete organizovati i krstarenje rekama koje će vam dati potpuno drugačiji pogled na obalu lepote ovog dela.

Kosančićev venac je jedno od najlepših mesta na kome se nudi i jedna od najatraktivnijih ugostiteljskih ponuda i restorani i kafići u centru grada koji su uklopljeni u specifični ambijent sa prelepim pogledom su oduvek bili mesta koja su pravi ljubitelji često koristili da u miru i tišini, na staroj kaldrmi uživaju u osveženju. Rekonstrukcijom i budućim planovima, koji obuhvataju i izgradnju lepog restorana u okviru nove galerije, pretpostavljamo da će ovaj kraj, koga mnogi nazivaju beogradski Monmartr, privući daleko veći broj posetilaca koji će moći da otkriju lepote ovog kaldrmisanog prostora u kojima poznavaoci grada već dugo naslađuju.