Progarska ada i Tarzan plaža

0
5/5 - (12 votes)

Kad se pomene zabava u Beogradu, obično se pomisli na splavove, klubove ili kafane u centru grada u kojima se igra do jutra. Iako ovaj članak ovo nikako ne isključuje, opet smo želeli da vam pružimo i jedan potpuno drugačiji pristup kako biste videli da izletišta u okolini Beograda i ade Beograda mogu ponuditi jednako zabavan dan ili vikend u Beogradu. Kako biste krenuli u ovu avanturu potrebno je zaputiti se ka granicama grada, odnosno prema opštini Surčin i mestu Progar.

U blizini reka Sava ulazi na teritoriju Beograda i kreće na svoj interesantan put, koji sadrži neverovatno zanimljiva izletišta Beograda. Ovde pored prelepih sremskih polja gde ona protiče se nalazi Progarska ada, jedna od 16 rečnih ostrva koja ima naš grad. U pitanju je jedna od većih ada, pa se po samoj adi se možete prošetati, postoji i mini trim staza, a ako volite pecanje postoji par mesta odakle možete zabaciti udicu sa obale ili iz čamca. ada je dužine oko 1 kilometra, a širine oko 150 metara, a sa jedne strane je povezana sa kopnom. Šetnja stazom koju koriste automobili i koja ide sredinom Progarske ade nas je uverila da ovo mesto nije zanemareno, već uveliko urbanizivano velikim brojem vikendica i sojenica koje krase obalu Save.

Ali više je Progarska ada poznata kao jedno od najlepših i najatraktivnijih kupališta u Surčinu. Razlog za ovo je čuvena Tarzan plaza i restoran “Pera babuška“ koji se ovde nalaze, a do kojih je moguće doći i vodom pošto ovde postoji i pristan za čamce, a za one koji se upute ovde automobilom postoji i prostran parking. Zahvalnost za ovu atrakciju koju imamo dugujemo Žiki Babiću zvanom Babuška koji je ovde izbetonirao deo obale Save i omogućio posetiocima da se ovde mogu kupati i uživati u prirodi. Ovo treba naglasiti kako posetioci ne bi očekivali peščane plaže. Izgrađena je skakaonica na dva nivoa odakle se može skakati u vodu pojedinačno ili istovremeno. Odmah pored se nalazi čuvena lijana, privezana za staru divlju vrbu, zbog koje je Tarzan plaza baš i dobila svoje ime. Tu se mogu hrabri odvažiti i zanjihati lijanom i u stilu Toma Sojera ili Haklberi Fina pustiti u hladne vode Save. Pored restorana su uređeni tereni za zabavu i igru dece i odraslih, teren za obojku, tuševi, mreže razapete između stabala. 

Facebook profil Tarzan plaže vam može pružiti više informacija i fotografija o ovom lepom mestu.