Surčin

0
5/5 - (8 votes)

Opština Surčin

Vikend ne mora da se provede u kući ili na jednom mestu. Dan u Beogradu može da bude dosta dug ukoliko se lepo isplanira. Neočekivani predeli i događaji su svuda oko nas, ako smo dovoljno zainteresovani da ih potražimo. Surčin se nalazi na 15 kilometara jugozapadno od centra Beograda što je idealno i za popodnevni piknik, ali i za mini odmor.

Prostire se u rodnoj, širokoj  i plodnoj sremskoj ravnici, a oivičena je rekom Savom i Bojčinskom šumom sa jedne strane, a sa druge strane prostranim poljima žita. Može se posetiti tokom cele godine, a region nudi nešto novo u svakoj sezoni. U ovom atraktivnom okruženju, u lovištu, živi i kreće se po šumi i livadama Surčina više stotina prelepih primeraka evropskog jelena. Šuma je puna divljih svinja, zečeva, ali i pernate divljači. Iako najmlađa, turistički je jedna od najrazvijenijih beogradskih opština.

Na područje pored reke Save, dugom oko 50 kilometara, su postavljena 4 turistička pristana, kako bi se do mesta koja su zanimljiva turistima moglo doći i rekom. Pontoni su povezani putevima i stazama, tako da ovako organizovana nautička sela daju dobre izglede za razvoj nautičkog turizma. Sem Save, na teritoriji Surčina postoji nekoliko jezeraca, ribnjaka i kanala tako da se  turistima nude ribolov, a zbog gustih šuma, plodnih oranica i polja razvijen je i lovni turizam.

U šarenolikoj ponudi naći ćete i salaše, ergele,ali i  etno kuće sa autentičnim sremskim ambijentom. Postoji i značajan broj crkava i manastira koji sa ostalim spomenicima istorije i kulture upotpunjuje izuzetno bogatu turističku ponudu opštine Surčin sa velikim brojem izletišta oko Beograda.

Poseta Surčinu je odlična prilika i da deca upoznaju ovaj deo svog grada i da o njemu dosta nauče. Seoska domaćinstva često organizuju kurseve i radionice starih zanata, pravljenja ukusnih jela ili heklanja. Etno domaćinstva i salaši, u skladu sa tradicijom pružaju mogućnost da se provozate fijakerom i na pravi način osetite duh Srema. Možete posetiti i salon fijakera u Ergeli Bulić, jahati konje na salašu Stremen ili uživati u tradicionalnim revijama konjičkog kluba “Dobanovački sersan”.

Prikaz tradicionalnog načina života i vojvođanske arhitekture možete videti skoro na svakom koraku. Stare kuće sa tremovima, detaljno rezbarenim, koje su sem svoje osnovne funkicije, prikazivale i bogatstvo sremačkih domaćistava i poljoprivrednika. Zamislite dvorišta sa đermovima i uredno naređenih skoro zaboravljenim alatima, sa drvenim stolovima u hladu razgranatog višedecenijskog drveta. A na stolu, širi se miris sremačkih đakonija kao što je štrudla, gibanica sa makom, gulaš, riblji specijaliteti, dudova rakija. Sremci kao ljubitelji muzike tu granu umetosti neguju kroz kulturno-umetnička društva, podršku lokalnih muzičara. Sremački tamburaši, možda najbolje pokazuju specifičan stil života ovde, često bećarski, pa vidimo jedan autentičan agroturizam u Beogradu.

Ljubiteljima avanture preporučujemo Tarzan plažu u Progaru. Osim uređenog kupališta, sa tuševima i sportskim terenima, plaža je poznata po staroj vrbi koja se nadnela nad Savu, a o čiju granu je pričvršćen konopac sa kojeg se poput Toma Sojera možete uskočiti u reku. Svoj odličan izlet možete organizovati i tako što ćete zapakovati  ručak, hladno piće i krenite u ležernu vožnju biciklom po živopisnim stazama Surčina, a uz put imate dovoljno prijateljskih mesta za odmor, ručak ili prenoćište gde možete zastajati da upijete ovu lepotu svim čulima. Sportisti će biti oduševljeni ponudom sportsko – rekreativnog sadržaja. Tu su i teniski tereni Set, sportsko rekreativni centar. Ukoliko želite da se rashladite u bazenima, u Surčinu imate odličnu ponudu. Klub S sa najvećim bazenim na Balkanu, aqua centar Živković, Hoolywoodland, Queen bazeni. Sa odličnim uslovima za biciklizam, rekreativno i terapijsko jahanje, šetnju i letnje sportove u prelepom okruženju. Ljubitelji pecanja će naći sebi mesto po brojnim kanalima, jezerima i ribnjacima. Za posebnu draž uz mesta za ribolov čine predeli prekriveni trskom. Kada se vetrovita trska povija cela površina dobija izgled zatalasanog mora.

Opština se dosta bavi turizmom, pa tokom cele godine organizuju ili podržavaju organizaciju više autentičnih manifestacija kao što su Bojčinsko kulturno leto, Strašilijada, festival “Divan je kićeni Srem” u Dobanovcima, Biserna griva Donjeg Srema, Sremački preskok, Dani Srema, radionice starih zanata, Pozorišna smotra male forme, Stihovi pod vedrim nebom dopunjuju utisak o ovoj beogradskoj opštini, tako da nam ostaje samo da vas pozovemo da krenete sami u istraživanje Surčina: