Kalemegdan

0
Oceni članak

Kalemegdan je najveći beogradski park i nalazi se u samom centru Beograda. Ovaj park je u vrhu turističke ponude grada, pa tako može biti i vaš izbor za izlet. Na Kalemegdanu predah pronalaze meštani ovog grada, ali i posetioci iz Srbije i inostranstva. Govoreći o Kalemegdanu, uglavnom se misli na prostorni plato oko Beogradske tvrđave, na kome su se razne vojske borile za prevlast nad tvrđavom kao vojnim uporištem. Sada, to je moderno uređen park sa širokim stazama za šetnju, lepo uređenim travnjacima i planski osmišljenim drvoredom.

U ovaj park možete ući sa više strana, a jedan od glavnih ulaza je iz Knez Mihailove ulice. Na tom ulazu ugledaćete na širokoj stazi ukusno osmišljene tezge na kojima se prodaju suveniri ovog podneblja. Pa tako, ovde možete kupiti odevne predmete narodne radinosti, ručno rađene ukrasne figurice, ručni nakit od različitih materijala, kao i puno šarenih, ručno izrađenih bombona i slatkiša. Ako i nemate nameru sa u šetnji ovim parkom kupujete, svakako ovu malu pijacu treba pogledati.

Na suprotnoj strani ovog parka nalazi se luna park ispred samog ulaza u Zoološki Vrt i igrališta za decu koji dodatno doprinose da zabava u Beogradu bude raznovrsnija i u kome mališani mogu uživati. Na više mesta možete kupiti sladoled, sokove i slatkiše, ali i sesti u kafiće i restorane koje se nalaze u okolini. Obilazak ovog parka može da bude i sa vozićem, koji kruži ovim parkom sa više desetina stanica, koji će vam odmor u Beogradu učiniti još atraktivnijim. U hladu Kalemegdanskog zelenila našlo je mesto i dečiji park sa svim potrebnim modernim rekvizitima da najmlađi uživaju a vi napravite mali predah.

Između Ušća i Zoo Vrta nalazi se Beogradska tvrđava, jedna od najlepših tvrđava u Evropi. Park je ukrašen fontanama kao što su fontane Ribar, Buđenje ili Japanska česma, ali tu su i spomenici i spomen biste zaslužnih ljudi i događaja ovog grada, znamenita mesta i spomen obeležja. Možete videti spomen biste Stevanu Mokranjcu, Jovanu Dučiću, Radoju Domanoviću, Đuri Daničiću, Đuri Jakšiću, Vojislavu Iliću, Milošu Crnjanskom, Branku Radičeviću, Aleksi Šantiću, Ivanu Goranu Kovačiću, Jovanu Skerliću, Spomen obeležje predaje ključeva, Spomenik zahvalnosti Francuskoj. Možete obići i Grobnicu narodnih heroja,  Malo i Veliko Stepenište, Muzički paviljon ili interesantne izložbe u Paviljonu Cvijeta Zuzorić. Ljubitelji umetnosti mogu uživati i u skulpturama Genije smrti, Umorni borac i Partizan sa decom.

Parku koji iako uređen sa dosta zelenila, uvek lepim zasađenim cvećem u žardinjerama, nije narušen ekosistem, pa tako možete čuti i videti dosta ptica, ali i poneku vevericu koja trčkara od drveta do drveta između šetališta. Kao i ostali parkovi Beograda u njemu se nalazi veliki broj klupa, tako da uvek možete napraviti predah na njima, a javni toalet imate malo iznad luna parka. Sa leve strane postoji lepo uređen plato sa odličnim pogledom na ušće Save u Dunav. Sa platoa možete videti i spomenik Pobednik kao jedan od glavnih obeležja ovog grada do koga se može stići spuštajući Velikim Stepeništem, ali i ostala interesantna mesta u blizini kao što je Saborna Crkva koja se nalazi nedaleko odatle, staro jezgro grada, zgrade i stare kuće u Beogradu, kojih na Starom gradu ima u najvećem broju, Knez Mihailova. Istorija Beograda je bogata, a oko Kalemegdana se na sve strane nalaze primeri koji prošlost oslikavaju na najlepši način.