Ulica Kneza Mihaila

0
5/5 - (8 votes)

Knez Mihailova ulica

Dolaskom u sam centar grada, na Trg Republike, zapravo dolazite i na početak jedne od najstarijih i najznačajnijih ulica u Beogradu. Knez Mihailova ulica je jedinstvena turistička atrakcija, prostorno kulturno istorijska celina, glavno šetalište i šoping zona. Pruža se na skoro kilometar  i povezuje staro jezgro grada sa centrom grada.

Poznato je da je ovom trasom još od vremena Rimljana prolazio put. Tada je ovim pravcem izgrađen vodovod čime su se stekli uslovi za nicanje naselja u ovom kraju Singidunuma. Već u vreme vladavine Turaka na ovom području zabeleženo je postojanje čak 5 džamija. Bilo je dosta bašti, na više mesta su izgrađene fontane, tu su bili i brojni prolazi i staze.

Dalji preobražaj Knez Mihailova doživljava osvajanjem grada od strane Austrijanaca. Oni su porušili dosta kuća, dvorišta i džamija, sazidali nove zgrade, rekonstruisali ulicu i dali joj moderan izgled. Ujedno su izvršili podelu na gornji, zapadni deo koji su koristili Srbi i na donji, istočni koji je pripao Austrijancima. Po njihovom odlasku podela je ostala, samo su Austijski deo zaposeli Turci. Prvi značajniji urbanistički poduhvat, posle odlaska Turaka, je bio u periodu od 1867.godine od 1880. godine. Tada je posle usvajanja regulacionog plana profesora Emilijena Josifovića, doneta odluka da Knez Mihailova bude veza između tvrđave i varoši beogradske. Ujedno 1870. godine i zvanično počinje da nosi ime srpskog princa Mihaila Obrenovića.

Promena je ujedno značila i prelazak sa balkanskog, stihijskog stila na moderniji, evropski stil arhitekture. Iako su neke od zgrada izgrađene u kasnijem periodu, prostorno kulturno-istorijska celina i građevine ostale do današnjih dana oslikavaju i prikazuju autentični izgled koji je prostor imao u to vreme.

Počeo je proces približavanja Beograda i Srbije Evropi i njenim vrednostima. Ujedno je doprineo svaranju jedne građanske klase koja je počela da izgrađuje jedan potpuno novi pristup. Došlo je do stvaranja trgovačkog staleža koji je počeo da otvara radnje i trgovine, kao i da gradi porodične građanske kuće i reprezentativne zgrade u skladu sa novim pravcem razvoja grada. Počinje da bude jezgro u kome se nastanjuju uticajne političke i javne ličnosti.

Knez Mihailova je po mnogima ostala najlepša ulica Beograda i zadržala nekadašnji karakter trgovačke ulice. Daljim razvojem grada i otvaranjem ka svetu i kao veoma poznati turistički i kulturni centar grada.

Sledeći važan događaj u istoriji ove ulice je bio 1988. godine. Ulica kojom su išli automobili, pretvorena je u pravu pešačku zonu kakva je i danas. Danas u njoj mesto za svoje radnje imaju najveće svetske modne kuće, čuvene radnje sportske opreme, banke, knjižare, suvenirnice. Bitni muzeji, galerije i ostali objekti kulture su smešteni u njoj i okolnim ulicama. Srpska akademija nauka i umetnosti, palata Albanija, zgrada zadužbina Nikole Spasića, građanske kuće (Knez Mihailova 46 – 50), kulturni centri Nemačke, Španije i Francuske, Gradska biblioteka su smeštene u najlepšim zgradama ove ulice.

Tu su poznati restorani, hoteli, kafići i klubovi, mesta za izlazak i uzbudljiv noćni život Beograda. Obavezno svratite u kafanu „Ruski car“, blizu su „Inex“ i restoran „Grčka kraljica“. Nezaobilazni ulični zabavljači koji svojom muzikom uveseljavaju prolaznike, a slikari nude svoja dela. Tu su i žongleri, klovnovi i mađioničari uglavnom zabavljaju najmlađe koji se tokom celog dana mogu videti. Šetajući se uvek možete kupiti kokice, sladoled, a zimi pečeno kestenje ili kukuruz koji će vas sve raspoložiti.

Ulica ima i svoje zanimljivosti, kao što je piramida ispred zgrade SANU. Zvanično predstavlja znamenitost posvećenu nauci, pošto sadrži podatke o koordinatama Beograda. U pitanju je nadmorska visina, strane sveta, gravitaciono ubrzanje. Piramida nezvanično predstavlja simbol slobodnih zidara i masonski potpis u samom centru Beograda.

U skladu sa strategijom razvoja grada, Knez Mihailova i okolne ulice se umivaju i pretvaraju u pešačke zone. Sređuju se fasade i stvaraju prelepe ambijentalne celine oplemenjene zelenilom, drvećem, cvećem i fontanama. Knez Mihailova i okolne ulice obiluju prelepim ukrasima na fasadama brojnih objekata, zanimljivim oblicima ograda terasa, a starim zgradama se vraća stari sjaj i namena. Po celoj zoni raspoređeni lepi kandelabri koji daju specifičan izgled oblasti, čak i zimi. A od rane jeseni cela Knez Mihailova se ogrće u novogodišnje boje, pa je pravo uživanje proći prelepo okićenom ulicom. Ovde čak i parking u Beogradu možete naći skoro na svakom mestu. U blizini su veće javne gradske garaže, ali i veliki broj parking mesta po okolnim ulicama. Mreža gradskog prevoza je vrlo gusta pa dolazak do nje ne predstavlja neki problem.

Šta posetiti u blizini…

Spomenici kulture u Beogradu - Konak kneginje Ljubice

Konak kneginje LJubice

Konak koji sadrži sve odlike građanske arhitekture XIX veka, odnosno gradskih kuća srpsko-balkanskog stila tog vremena. Razlikuje se od turske kuće i po tome što je otvoren deo između muškog i ženskog dela kuće, dve ravnopravne divanhane.

Crveni petao - jedno od najpopularnijih mesta u gradu

Caffe Bar Crveni Petao

Na Topličinom vencu, bluzu obnovljenog parka Vojvode Vuka, nalazi se lepi plato gde stoji čuvena česma kod “Crvenog petla”. Na ovom platou više decenija se nalazi istoimeni kafe bar u  čijoj bašti, koja se nalazi u hladu krošnji drveća, je oduvek je bilo prijatno sedeti.

Hoteli Beograda - Moskva

Zgrada hotela Moskva

Izgradnja ove veličanstvene četvorospratne zgrade je završena 1907. godine, a 1908. godine svečano je zgradu otvorio kralj Petar I Karađorđević uz dvorski orkestar. Na vrhu krova se nalaze dva manja tornja ili fijale koji naglašavaju impozantnost objekta.