Dunavski kej

0

Ovo je još jedno mesto koje bi trebalo da imate u vidu kada planirate svoj izlet pored reke. Ovo šetalište se zove Dunavski kej, ali je možda poznatije kao šetalište 25.maj zbog čuvenog sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ koji je nekad nosio ime starog jugoslovenskog praznika, a koji se nalazi uz kej. Većim delom pored šetališta protiče reka Dunav, ali uz njegov gornji deo, ka Beogradu na vodi, prolazi reka Sava.

Ovaj kej kao i Savski i Zemunski kej planirani su za nova uređenja, ali i ovakva su vrlo lepa za šetnju i rekreaciju. Duž celog šetališta nalaze se klupe na kojima možeta sesti i odmoriti se, a na više mesta imate korpe za otpatke ovde su postavljeni među prvim kontejnerima za recikliranje, pa ako želimo lepu prirodu nije loše koristiti ih. Ovo je jedno od omiljenih mesta gde Beograđani vole da dolaze čim grane prvo sunce pa do kasnih jesenjih dana. Uporedo sa stazom za šetnju ide i staza koju biciklisti rado koriste. Kod sportskog centra postoji i iznamljivanje bicikla svih vrsta. Ove dve staze su na nekim mestima vrlo blizu reke što čini poseban ugođaj. Piće možete popiti uglavnom na splav-restoranima kojih ima dosta na ovom šetalištu, ali i sesti u  neki restoran u Beton hali. Na više mesta gde teren dozvoljava nalaze se travnate površine koje su uvek lepo pokošene i izgrabuljane, a u letnjim mesecima one se i zalivaju. Tu se nalaze i listopadno drveće kao i nisko rastinje koje ovu lokaciju čini još lepšom. Pre izvesnog vremena su osposobljene dve javne česme i postavljene antivandal slavine. Oni koji vode računa o lepoti ovog šetališta mislili su i na najmlađe, pa je na više mesta napravljena mini igrališta za njih. Ono što je dobro je i to što u ovom delu šetalište drži liniju starih zgrada čije su fasade nedavno obnovljene u Karađorđevoj ulici što celini sa Savom daje posebno prijatan ambijent za šetnju, vožnju bicikla i uživanje. Ovaj deo šetališta oko Karađorđeve je i sam nedavno obnovljen pa sad izgleda fantastično, pri čemu je proširen, popločan granitnim pločama, zasađeno je dosta novih stabala drveća i dosta žbunskog rastinja koji je oplemenio prostor, uz moderan novi mobilijar, klupe, osvetljenje i lepo dečje igralište sa novim rekvizitima, potpuno promenio sliku ovog dela keja. Dobijen je jedan plato većih dimenzija koji polako postaje sve aktivniji i posećeniji i konačno se zaista Beograd spušta na reke. Uzvodno uz Savu se kej nastavlja na divnu Savsku promenadu, a dalje se peške ili bicikolm može stići do Ade Ciganlije.

Na Dunavski kej možete izaći na više mesta, ali ako dolazite sopstvenim prevozom najlakši način da stignete iz centra grada do keja je ulicom Tadeuša Košćuškog, ka sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“ ili bivšem „25. maju“. Pored okretnice autobusa se nalazi veliki parking koji se naplaćuje, pa tu možete parkirati svoj automobil. Kod parkinga imate i kiosk-prodavnicu ako želite da kupite sokove ili grickalice. Drugi ulaz je kod kule Nebojša gde postoji prolaz kojim se može izaći na reku. Takođe, nedavno je izgrađena i pasarela kojom se sa Beogradske tvrđave može doći do Beton hale. Postoji mogućnost i dolaska do keja sa Kosančićevog venca pomoću dva stepeništa, ali i iz Karađorđeve ulice, odnosno sa Brankovog mosta. Ovde je i pristanište odakle dolaze brojni turisti pa možemo reći da je ovaj potez jako značajan za turizam Beograda.

Zbog svega ovoga treba posetiti ovo šetelište i uživati u čarima reke. Posebno će biti interesantno kada obnovljeni deo od Brankovog mosta  do Beton hale, odnosno šetalište Karađorđeva, bude deo tzv. „Linijskog parka“ koji će se pružati do marine „Dorćol“, odnosno zgrade Termoelektrane “Snaga i svetlost” na Dorćolu gde je planirano preseljenje muzeja “Nikola Tesla”, kada će ceo ovaj prostor izgledati potpuno drugačije.