Etno kuća Stajkovih

0
Oceni članak

Stajkova kuća – Boljevci

Kada se zaželite lepih izletišta oko Beograda i potražite način da provedete lep vikend u Beogradu, ali da imate i osećaj da je u pitanju mini odmor na selu preporučujemo vam da obiđete opštinu Surčin i njegova turistička bogatstva. Tu ćete sem prirodnih lepota, kraj kojih mirno teče reka Sava, moći da vidite divne stare kuće u Beogradu, crkve i manastire, ali posetite zanimljive kulturne manifestacije u Beogradu.

Da zaborav ne bi sve odneo postoji jedna etno kuća koja će nas podsetiti ili pokazati o životu na ovim prostorima. Etno kuća Stajkov nalazi se na teritoriji opštine Surčin, u mestu Boljevci u glavnoj ulici. Do ove kuće možete stići u automobilom ili gradskim prevozom (od Ledina autobusom 605). Izlet do nje možete napraviti i kao deo organizovane ture obilaska znamenitosti Surčina. Vlasnik kuće želi da pokaže kako su živeli Srbi i Slovaci tridesetih godina prošlog veka.

Posete su dostupne vikendom kada vas domaćin dočekuje sa domaćom dudovom rakijom u znak dobrodošlice. Etno postavka podrazumeva obilazak nameštene srpske i slovačke sobe, ali i trpezariju i kuhinju. U ovim prostorijama možete pogledati nameštaj i kućne predmete koji doprinose ovoj edukativnoj i kulturno-istorijskoj priči koja čuva prošlost od zaborava. U dvorištu sređena je štala sa opremom za zapregu, kotobanju, velika šupa sa drvenim predmetima za rad (kola, sanke, fijaker, burad, korita, krunjaci, kazan, razni sitni drveni alat), a tu se nalaze i gvozdeno oruđe za rad (plugovi, sejalice). U sklopu kuce je i velika otvorena prostorija sa stolovima i klupama za odmor.

Beogradske izložbe uglavnom obiluju savremenim slikama i fotografijama, ali izložba u Stajkovoj kući obiluje raznim srpskim i slovačkim predmetima, detaljima kao i ukrasima. Videćete i umetničke radove ova dva naroda kao što su slike i vez na posteljini i drugim tkaninama. U budućnosti u kući će biti organizovana izrada suvenira kao što su vez, slikanje na flašama i keramici. Zajednički život Srba i Slovaka na ovim prostorima inspirisala je ove ljude da nam prikažu duh i tradiciju jednog vremena, pa je svakako lepo otići i pogledati ovu izložbu, koja je je od samog starta imala ogroman uticaj na etno turizam u Beogradu i njegov razvoj.

U blizini su i drugi interesantni objekti kao što su Salaš Stremen, Klub S, Nautičko selo u Boljevcima, manastir Fenek i brojni restorani. Tu je i Bojčinska šuma gde se leti organizuje čuveno Bojčinsko kulturno leto, tako da je ovde dosta interesantno provoditi vreme i zaista se nećete zažalititi ukoliko se odlučite za obilazak Stajkove kuće i Surčina.