Savsko jezero

0
5/5 - (4 votes)

Savsko jezero

Savsko jezero nalazi se u sklopu kompleksa Ada Ciganlija, i predstavlja jedno od najzanimljivijih mesta u Beogradu, na koji se može otići na kratki odmor za vikend. Jezero je napravljeno od desnog rukavca reke Save, građenjem veštačkih brana, blizu južnog i severnog vrha Ade Ciganlije. Dugo je 4,2 kilometra, prosečne širine 200 metara i dubine od 4 do 6 metara. Smešteno je na površini od skoro jednog kvadratnog kilometra, a na samom početku ovog lepog jezera u Beogradu uzdiže se veštački gejzir.

Na samoj vodi nalazi se letnja pozornica gde se nekad organizuju razni programi zabavnog karaktera. Na samom jezeru posetioci i ljubitelji vode, mogu pronaći najraznovrsnije načine da se zabave, uživaju i naprave interesantan izlet. Na obalama jezera postoji oko 7 kilometara šljunkovitih plaza na kojima se nalaze tuševi, toaleti, česme sa pijaćom vodom, spasioci, a na više mesta se nalaze prodavci sladoleda, kokica, brze hrane, pa je boravak na plaži tokom toplih dana pravo uživanje. Pored kupanja na ovom jezeru možete se i skijati na vodi na samom kraju jezera, a ukoliko ste dovoljno hrabri možete i skakati bandžijem. Zabava na ovom jezeru dobro je oganizovana tako da možete iznajmiti pedoline, čamce i jedrenjake za vožnju po jezeru. Uz plažu nalazi se betonske staze za koje posetioci rado koriste za šetnju, džoging, vožnju rolera, ali i biciklisti za rekreaciju. Uz staze se nalaze brojni popularni kafići i restorani Beograda u kojima se možete osvežiti, pa je šetnja oko celog jezera prijatna. Poseta Adi i jezeru su česte čak i tokom zima kad je sneg, a za Bogojavljanje se ovde organizuje i plivanje za časni krst, dok se u letnjem periodu organizuju brojne zabavne manifestacije. Zanimljiva je i činjenica da Savsko jezero mnogi nazivaju “Beogradsko more”.

Živi svet u jezeru se sastoji uglavnom od raznih ribljih vrsta. Najčešća riba u jezeru je šaran, ali se mogu naći i somovi, štuke, slatkovodni rakovi, bandari i cverglani. Privilegiju da vidi ovaj podvodni svet imaju samo ronioci. Noćno ronjenje organizuju ronilački klubovi koji uz noćne ronilačke lampe posmatraju i slikaju ovaj podvodni svet. U okviru ukupne obnove faune Ade Ciganlije izvšeno je i poribljavanje Savkog jezera, kada je u nekoliko navrata u njega uneto više tona šarana i amura. Veliku pažnju je izazvala vest da su u Savskom jezeru pronađene meduze, koje se razvijaju i žive samo u uslovima velike čistoće i temperature vode preko 25° Celzijusovih. Zbog velike količine ribe spade u grupu jezera za pecanje, odnosno ribolov je moguć, ali postoji veliko ometanje od strane kupača i posetioca ovog jezera. Ako ste ipak odlučili da ovde pecate onda je to najbolje u ranim jutarnjim satima i u vreme dok ne počne letnja sezona kada je ipak posetioca nešto manje.

Na Savsko jezero možete doći kolima, ali ćete morati platiti parking, ili autobusima gradskog saobraćajnog (dnevne linije 23, 37, 51, 52, 53, 55, 56, 56L, 58, 88, 89, 92). U letnjim mesecima na pet linija sa različitih delova grada, saobraćaju posebni autobusi koji vode do Ade.