Jezero u Sremčici

0
5/5 - (6 votes)

Jezero u Sremčici  – Rakina bara

Iako najpopularnija beogradska izletišta privlače veliki broj posetilaca tokom cele godine, ipak se može osetiti izvesno zasićenje stalnim obilascima istih mesta. Potreba za dodavanjem novih sadržaja na postojećim izletištima, ali i za pronalaženjem i otkrivanjem novih lepih lokacija je sve veća. Tako je šire javnost saznala da postoje brojna jezera u blizini Beograda neverovatnih lepota sa ogromnim potencijalima. Međutim razlog za manju naklonost građana ovim lepotama prirode grada je uglavnom isti, a to je zapuštenost i nedostatak brige o ovim draguljima grada.

Jedno od jezera Beograda koje koje bi tek moglo da privuče pažnju javnosti i ljubitelja prirode je  jedno malo jezero koje se nalazi na teritoriji opštine Čukarica, u mestu Sremčica. Ljubiteljima jezera i voda Beograda poznato je i kao Rakina bara. Jezero je širine oko 115 metara, dužine 175 metara, a dubina pre zapuštenosti jezera je bila oko 1 metra. U Šumadiji je Rakina bara najpoznatije i najveće kraško jezero. Jezero napaja voda iz dva obližnja izvora, kao atmosferske padavine.

U jezeru je bilo ribe, a najčeše vrste su babuška, cverglan i karaš. Međutim sada je dosta vode nestalo ili oteklo u nepoznatom pravcu. U jezeru i na obali ima trske i rogoza, koji služe za čišćenje jezerske vode. Na obali su se mogle sresti divlje patke, rode i čaplje. Drveće listopadne šume okružuje jednu stranu jezera i ulepšava okolinu, ali bi i pored svega nabrojanog, jezero trebalo ostaviti za masovne posete i izlet, za vreme kada se malo sredi i očisti. Meštani su nedavno krenuli u akciju čišćenja okoline i izvora koji napajaju jezero, pa se nadaju da će uz pomoć nadležnih ovde moći ponovo da naprave pravi mali raj. Jezero je zamišljeno, kao mesto gde će, đaci i ljubitelji prirode, moći da se upoznaju sa biljnim i životinjskim svetom ovog dela grada. Ovo bi značilo da bi Rakina bara uz poznata izletišta u okolini Beograda Adu Ciganliju i Košutnjak zajedno činila objedinjenu turističku ponudu Čukarice.