Topčider

0

Za odmor u Beogradu i predah od obaveza nije potrebno ići daleko. Na samo 5 kilometara južno od centra grada nalazi se Topčider, jedno od najsređenijih i najlepših izletišta Beograda, vrlo važan za turizam glavnog grada. Kada ovde budete pravili piknik, iznenadićete se raznovrsnošću sadržaja Topčidera. Vrlo brzo ćete naći mesto za parkiranje i krenuti u obilazak parka, koji je pun lepo sređenih zelenih površina i šetališta, a sve je okruženo gustom šumom što je idealno za lep odmor u prirodi.

Na više mesta nalazi se mapa celog kompleksa koja vam može pomoći u obilasku. U gornjem delu parka, ka Senjaku, postoji nekoliko klupa u hladu, kao i Vračarska i Miloševa česma na kojima se možete osvežiti. Dve fontane u Topčideru ulepšavaju ovaj deo parka, a u blizini je i staklena bašta. Staze vas mogu odvesti i do malog jezera na kome se posetioci vrlo često fotografišu. Ovo lepo jezero sa malim poluostrvom i mostićem je jedno od omiljenih mesta za fotografisanje mladenaca u Beogradu.

U pozadini cvetne aleje možete obići tri spomenika:

  • Spomenik Arčibaldu Rajsu – Rajs je poznat kao član međunarodne komisije za utvrđivanje ratnih zločina austrijskih i bugarskih okupatora u I svetskom ratu, i kao dobrovoljac, koji je sa srpskom vojskom prešao preko Albanije u istom ratu. Umro je 8. avgusta 1929. godine u Beogradu. Sahranjen je na topčiderskom groblju, dok je po njegovoj želji njegovo srce odneseno u urni na Kajmakčalan, gde je sahranjeno zajedno sa ostalim oslobodiocima Solunskog fronta.

  • Obelisk – Ovaj jednostavan spomenik u obliku zarubljene piramide je podignut je u čast povratka kneza Miloša u Srbiju 1859. godine i uspostavljanja dinastije Obrenović. U spomen na ovaj događaj, na spomenik Obelisk je uklesana 1859. godina.

  • Žetelica – U pitanju je skulptura, koja je jedini primerak ukrasne parkovske skulpture XIX veka u Beogradu. Predstavlja ženu u prirodnoj veličini u stavu kontraposta sa snopom žita u rukama. Skulptura Žetelica je u cinku i presvučena bakrom.

Sa druge strane Topčidera protiče Topčiderska reka, kao još jedan dobar adut ovog izletišta. Preko reke se nalazi drveni most, pa možete šetati sa obe strane reke. Ima dovoljno prostora i drvenih natkrivenih klupa, što je idealno za porodični okupljanje.

Kako biste ispunili dan, obnovli stara znanja i nešto novo naučili, predlažemo obilazak Miloševog konaka i njegovu stalnu postavku kao deo Istorijskog muzeja Srbije. Otvoren je svakog dana sem ponedeljka, od 9 do 17 časova, a cena je simbolična. Ispred Miloševog konaka, veliku senku u toplim danima pravi platan, poslednje drvo koje je zasađeno na mestu gde je ranije bila krečana. Preko puta je i Crkve Svetog Petra i Pavla. Crkva je podignuta u periodu od 1832. do 1834. godine, kao zadužbina kneza Miloša Obrenovića. Izgrađena je od tesanog kamena, žućkastog peščara, otpornog na vremenske uticaje. U dvorištu crkve, možete pogledati crkveni konak. Dolazak u Topčider možete iskoristiti da obiđete i pogledate kulturnu baštinu ovog područja kao što su Muzej afričke umetnosti, Kuću Kralja Petra Prvog i Kuću legata Petra Lubarde.

Topčider, kao i svi parkovi Beograda, je idealno mesto za zabavu mališana. Ispred konaka deca mogu jahati ponija, a po parku mogu trčati, igrati loptom, bacati frizbi, igrati “između dve vatre” ili samo izležavati na travi. Posebnu atrakciju čini vožnja kočijama kroz park, koja se može organizovati i za celu porodicu. Restorani su mesta gde se izleti obično završe, pa za kraj možete ostaviti posetu nekom od ugostiteljskih objekata koji se nalaze u blizini, a mi vam preporučujemo restorane Milošev konak, Knežev lad, Stara daščara, a ako se odlučite da potražite smeštaj mi vam preporučujemo Villa Mystique i Villa Bell Hill.

Od prevoza direktno do Topčiderskog parka možete koristiti tramvaj 3, a eventualno možete i autobusom 44, ali u tom slučaju računajte da ćete morati da prošetate stazom kroz šumu po maloj uzbrdici/nizbrdici.Ne traba propustiti priliku da se pomenu važni događaji u Beogradu kao što je Oraganic fest, Dani evropske baštine, letnje igre na Topčideru, a koji se redovno održavaju ovde.