Lipovička šuma

0
5/5 - (7 votes)

Jedno od lepših izletišta grada se nalazi na teritorijama opštinama Barajevo i Čukarica, pored magistralnog puta Beograd – Čačak, koji je poznatiji kao Ibarska magistrala. Pored brojnih restorana, kafana, ovde se nalaze i brojni moteli i hoteli, a uz ovaj važan put nalazi se i ovo izletište, odosno, šuma koja se prostire na 5.500 hektara. Ova šumska oaza, nalazi se na samo 20 kilometara od centra grada.

U pitanju je Lipovačka šuma čiju vegetaciju čine prostrane livade, pašnjaci, ali i listopadne šume. Najčešća vrsta koja se sreće je hrast, i to uglavnom mađarski i turski hrast. U šumi protiče i potok koji pravi mini kanjon. Na teritoriji ove šume se nalazi i izvorište Topčiderske reke. Zelenilo na sve strane čini da uživaju i vaša pluća i vaše oči. Šetnja šumskim stazama uz koje rastu pečurke i razno šumsko rastinje biće pravo okrepljenje posle celonedeljnog sedenja u zatvorenim prostorima. Tokom cele godine se smenjuje čitav spektar boja koje umiruju, a koji nam priroda bezuslovno pruža.

Pored Grocke, Kosmaja i Avale ovo je bilo omiljeno mesto osamdesetih godina za građenje vikendica. Pored vikendaša u ovu šumu dolazili su Beograđani na vikend da se odmore i uživaju u prirodi. Tada se o ovoj šumi vodilo mnogo više računa, a sada šumom možete prošetati i uživati u netaknutoj prirodi. Klupe, kante za otpatke i ostale rekvizite kakva bi beogradska izletišta, kao što je ovo, treba da ima, su posle dugogodišnje nebrige ponovo postavljeni. Iako je ovo izletište ponovo oživelo, postoji još dosta stvari koje je potrebno uraditi kako bi se ovaj ekološki dragulj očuvao i unapredio.

U okviru ovog kompleksa nalazi se i lovište Lipovačka šuma pod pokroviteljstvom preduzeća „Srbijašume“, a u njemu je razvijen lov na divljač, kao i sitna divljač kao što su zečevi, fazani  i jarebice. Površina lovišta je oko 1.250 hektara. Lovcima je na raspolaganju i terensko vozilo. Nalazi se na obodu Beograda, a u blizini postoji veliki broj smeštajnih kapaciteta.