Palilula

0
5/5 - (5 votes)

Palilula

Palilula je jedna od najprostranijih gradskih opština, koja se, kao retko koja, prostire sa obe strane  velike reke u Beogradu. Taj kontrast se oslikava i u raznolikosti koja ide od savremenih tržnih centara i širokih bulevara preko salaša i ogromnih površina pod poljoprivrednim kulturama do pomalo divljih šumskih pojaseva uz vodene površine i rečna ostrva.  Blizina samog centra grada, veliki broj istorijskih, kulturnih, sportskih i verskih objekata i veći broj izletišta u okolini Beograda, kao i reka Dunav pružaju odlične uslove za jednodnevni izlet i odmor u prirodi. Dunav je Paliluli dao i brojne ade, rukavce i šetališta na svojim obalama, a u blizini postoji veći broj lovišta, tržnih centara, restorana, lepe ambijentalne celine.

Veliki adut je reka Dunav na kome se razvijaju nautičke, sportske i ribolovne aktivnosti. Sem Dunava, najlepši kanali Beograda su upravo na njegovoj levoj obali, kao i tereni od ušća Save do obale Tamiša koji predstavljaju pravi raj za lov i ribolov. Ukoliko imate psa, a ne želite da ga povedete u lov ili izlet, pansion za pse se nalazi u blizini. Tu su i sportski centri, privatni bazeni, banja, parkovi i šetališta predstavljaju idealna mesta za sport i rekreaciju. Ponudu upotpunjavaju brojne crkve, manastiri i ostali kulturno – istorijski spomenici, pa će šetnja i njihov obilazak će ostati zapamćeni.

Ni sami građani Palilule ne sede skrštenih ruku već svojim poduhvatima pokušavaju da dočaraju lepote, tradiciju i običaje svojih naselja. Pa tako, možete pogledati dokumentarno-igrani film o Velikom selu, sajtove o Jabučkom i Glogonjskom ritu, ili se upoznati sa konceptom zajedničkog baštovanstva “Baštalište”, dok je palilulska pijaca jedna od najlepših u ovom delu Evrope. Tu su i priče o jedinstvenim divljim orhidejama, Toblerone zgradi, Mestu u koje je Tito rado dovodio svoje goste. Priču zaokružuju manifestacije kao što su Supernatural, Višnjijada u Ovči, Prolećni karneval u Borči, Dani polja, Prvomajski uranak u Besnom foku, Prelivački kotlić, Viktor Vrbovski.

Mesta koja bismo posebno izdvojili na opštini Palilula su: