Kula Gardoš

0

Iznad reke Dunav i centra Zemuna kao zaštitnik nalazi se brdo Gardoš na čijim obroncima je i kula Sibinjanin Janka, poznata i kao Milenijumska kula ili samo Gardoš kula. Gardoš je jedno od tri brda (druga dva su Ćukovac i Kalvarija) na kojima je istorijsko jezgro Zemuna izgrađeno. Gardoš se izdiže iznad desne obale Dunava i prirodni je vidikovac sa koga se mogu gledati Zemun, Novi Beograd, Stari grad, kao i mesta na levoj obali Dunava, kao Crvenka sa opštine Palilula.

Ovakvo impresivno mesto da sagrade kulu odabrali su Mađari 1896.godine kako bi proslavili 1000-tu godišnjicu dolaska u panonsku niziju. Ona je jedna od četiri kule sagrađene na krajnjim granicama ugarskog kraljevstva. Kula Gardoš predstavlja najjužniju tačku. Sazidana je na ruševinama srednjovekovne tvrđave i visoka je 36 metara.

Kada dolazite do kule sa Zemunskog keja uživaćete u stepenicama sazidanim od cigala koje se vešto uvijaju držeći vas u neizvesnosti od krajnjeg cilja. A ako dolazite sa druge strane uživaćete celim putem u uskim ulicama, kaldrmi, specifičnim kućama u kojima se neretko nalaze male kafnice za po par gostiju, a koje su karakteristične baš za ovaj deo grada. Cela oblast oko kule je popularno šetelište dosta omiljeno i poznato kod samih Zemunaca. Klupice, restoran i travnate površine na platou pored kule su samo dodatak za potpuno uživanje u pogledu i prirodi na ovom mestu.

Ovo je jedno od najlepših vidikovaca u Beogradu i mesto na kome izleti dobijaju novu dimenziju. Zamišljeno je da na prvom nivou kule bude smešten umetnički atelje i radionica namenjena deci. Na drugom nivou je vidikovac opremljen durbinima i fotoaparatima, kako bi posetioci mogli da uživaju u pogledu na Zemun pored koga protiče reka Dunav. U letnjim mesecima, na platou ispred Gardoš kule održavaju se razne manifestacije kulturno-zabavnog karaktera u vidu pozorišnih predstava i koncerata. Ulaz nije besplatan, ali svakako možete otići i ispratiti ova svakodnevna dešavanja po vrlo povoljnim uslovima.

Ukoliko se odlučite da deo dana, vikend ili mini odmor provedete u Zemunu, jedno od mesta koje treba posetiti je svakako Gardoš. Rastajući se od ovog prelepog zdanja koje ima uzbudljivu prošlost i istorijski značaj možete posetiti staro jezgro grada, crkve, zemunske kafane u starom delu Zemuna koji mogu vaš izlet učiniti posebnim ili na Zemunski Kej kojim možete nastaviti šetnju stazom pored Dunava. Tu su i čuveni kafići u Zemunu, restorani i splavovi, pijaca, možete organizovati krstarenje Dunavom i Savom, ali i videti noćni život Beograda koji je u Zemunu vrlo aktivan.