Ada Huja

0
5/5 - (8 votes)

Ada Huja

Ada Huja je poluostrvo na desnoj obali reke Dunav. Nekad je bila rečno ostrvo, koje je vremenom spojeno sa obalom Dunava. Obuhvata prostor od oko 5 kvadratnih kilometara, a dužina uređenog dela uz Dunav je oko 1 kilometar. Obuhvata i prostor oko Supernatural Parka na špicu ade. Šetalište ili kej, predstavlja centralni deo Ade Huje, lepo sređen na kome porodična šetnja predstavlja pravi užitak.

Paralelno sa stazom za šetanje nalazi se i biciklistička staza. Ovde se može voziti bicikl, roleri i skuteri što je odlična osnova za rekreativni turizam. Sa šetališta se pruža odličan pogled na našu najveću reku. Na travnatoj površini sa desne strane šetališta su izgrađeni sportski tereni za mali fudbal i odbojku. Pored ovih terena postavljeno je i više sprava za vežbanje gde se možete rekreirati uz lagane vežbe. Odmor možete potražiti na klupama sa stolovima koji se nalaze uz stazu. Dok se vi opuštate najmlađi se mogu poigrati na dečijem igralištu sa ljuljaškama i klackalicama.

Pokret “Supernatural” ima nameru da započne revitalizaciju poluostrva Ada Huja. “Supernatural” u saradnji sa opštinom Palilula želi da napravi gradski park na Dunavu. Nakon raščišćavanja ovog dela obale Dunava, biće započet ekperimetalni proces fitoremedijacije. U pitanju je lečenje zagađenog tla biljakama, a u narednih nekoliko godina će raditi na  revitalizaciji ovog prostora. Zelena labaratorija – istraživački centar će okupiti domaće i strane stručnjake iz oblasti zaštite životne sredine. Eko kamp će trajno biti postavljen na Adi Huji.

Očekujemo da će piknik i jednodnevni izleti na Adi Huji postati svakodnevnica za domaće i strane posetioce. Posle ambicioznih projekata pravo mesto za život i odmor u Beogradu, a samo izletište lepa konkurencija Adi Ciganliji.

Pored mesta za opuštanje, sport i rekreaciju, na Adu Huji je u poslednjih par godina izgrađeno nekoliko ugodnih mesta sa baštama. Pa tako trenutno su ovde kafići Dilema i X, ali i lep restoran na kraju šetališta. Odlično se uklapaju u ambijent, u kojima možete da sednete na piće, ali i da ručate. Na samom kraju šetališta se nalazi i stara kafanica u koju često svraćaju starosedeoci sa Karaburme i Višnjice na odličnu riblju čorbu.

Sa druge strane, ka Višnjici se nalazi i karting staza, na kojoj ljubitelji brzine mogu uživati. Kada se tamo nađete videćete da se na samom ulazu nalaze boksevi i servis za kartinge. Na uzvišenju u blizini je kafić Karburator sa koga se pruža lep pogled na stazu.

Preko puta karting kluba u samom rukavcu se nalaze marine. Ovde ljubitelji nautike i sportova na vodi mogu ostavljati svoje čamce. Mogu se i iznajmiti čamci sa vozačima za vožnju i prevoz na sve popularnija beogradska izletišta i ade Beograda Belu Stenu i Paradajz ostrvo – najnovijoj atrakciji  ovog dela grada, ali možete reke u Beogradu videti i iz drugačije perspektive.

Na obali Dunava preporučujemo restorane Na kraju sveta i Dunavska terasa, Konoba na vodi i kafanu Naša Marina. Ukoliko imate potrebu, možete prespavati u apartmanima Janković ili Agape na Karaburmi. Blizu je i novootvoreni šoping mol „Big Fashion“ sa radnjama, restoranima, bioskopima, igraonicom. Pa ako se odlučite za posetu, neće vam manjkati zabave u ovom delu grada.

Možete doći autobusima 25P, 74, 32 i 202, a silazi se na stajalištima “Put za Adu Huju” ili „Diljska“. U blizini stajališta “Put za Adu Huju” se nalazi asfaltirani put kojim možete kolima doći do Dunava, odnosno Ade Huje. Uz stajalište Diljska, nalazi se staza za pešake i bicikliste koja je zatvorena za automobile. 

Šta posetiti u blizini…

Zabava u Beogradu - KartLand

KartLand

Najduža karting staza u Beogradu doživljava svoj procvat. Dužine je malo preko 800 metara, a široka je 8 metara.  Ovde odrasli, ali i deca imaju jedan lep prostor gde mogu da voze svoje kartinge, ali i  iznajmiti kako bi uživali u odličnoj zabavi na otvorenom.

Galerije u Beogradu - Ciglana, Industrija

Ciglana – Klub ljubitelja teške industrije

Kada poželite da posetite neko zaista posebno i neobično mesto u gradu koje će vas iznenaditi, predlažemo da obiđete staru ciglanu između naselja Višnjička banja i Karaburma. Ciglana – Klub ljubitelja teške industrije je novi umetnički prostor u gradu.

Beogradske crkve - crkva u Višnjici

Crkva Svetog Nikole u Višnjici

Ono što dodatno izaziva iduševljenje posetilaca ovom prelepom hramu je i zvonik crkve koji ima dva sprata, zidan je opekom koji se savršeno uklopio u ovaj prostor koji ima veliku arhitektonsko-urbanistički značaj.