Guberevačke šume

0

Kada se malo zagrebe ispod površine, lako se dolazi do velikog broja izletišta u okolini Beograda koja po svojim lepotama ne zaostaju za poznatijim izletištim drugih veliki prestonica. Iskoristićemo priliku da opišemo jedno lepo mesto koje polako počinje da se ponovo pojavljuje u opisima i predlozima za lep izlet. Mora se naglasiti da u ovom trenutku ovo lepo mesto treba urediti klupama kako bi izletnici posle dugih šetnja imali pravi odmor u prirodi, dodatnim stazama, kao i kantama da bi imalo gde da se odlože otpaci. Ali ipak ne treba je previše urbanizovati kako se ne bi narušio eko sistem i uništio ovakav prirodni kompleks.

Ove šuma se nalaze na teritoriji opštine Sopot, a do nje se može doći iz pravca Sopota ili iz Barajeva. U oba slučaja najlakše je pratiti putokaze za Country Club Babe, koji se nalazi na obodu šume u Sopotu. Pored poznatih i uređenih park šuma u užem centru kao što su Košutnjak, Zvezdarska šuma, Banjička šuma, postoje i šume po obodima Beograda koje su prava pluća prestonice. Guberevačke šume su nedovoljno poznate, ali ćete kad posetite ovaj prirodni dragulj čije, skoro netaknute guste listopadne šume pokrivaju ovaj prelepi reljef shvatiti koje bogatstvo naš grad krije. Ukoliko potražite smeštaj u blizini možete napraviti i mini odmor na selu i iskoristiti priliku da upoznate ceo ovaj lepi kraj u Sopotu, Barajevu i Mladenovcu.

Šumsko područje ovih šuma čini prijatno izletište ljubitelja prirode. Na obroncima  planine Kosmaj možete posetiti ovu šuma koja je puna života. Cela je rezervat u kojoj žive brojne  životinje i ptice. U ovoj šumi od živog sveta nalazi se i dosta biljnih vrsta kao što je veliki broj pečuraka, ali i mnoštvo raznih šumskih bobica. Pored dosta izvorske vode kojim obiluje ceo kraj, u samom centru šume nalazi se vrelo “Pruten“. Vodopad uvučen od glavnog puta je dosta bogat vodom u proleće pa je prizor izuzetan, dok je leti sa vrlo malo vode pogotovu kada su sušne godine. Ovo se može iskoristiti i promovisati turizam na selu, iako se kraj nalazi na 15 do 20 kilometara od centra Beograda.

Pored glavnog asvaltiranog puta i dosta puteva za šetnju koji vode u srce šume ovde nećete naći ništa od urbanog. Pa ipak, ovaj kraj je dobio i mountain bike stazu „Baberijus” koja spaja Guberevačke šume, reku i sve u krug. Staza počinje u Ralji, ide preko Parcana, Baba, Guberevca i Parcanskog visa, a onda se ponovo spušta u Ralju, tako da biciklisti mogu da uživaju u divnim predelima ovog dela grada, čime se dodatno razvija i rekreativni turizam.

Čak i ako samo prolazite kroz ovu šumu kroz prozor ćete osetiti svež miris koji se pruža ovom oblasti. Posle posete ove šume možete svratiti do Country Club „Babe“ koje je posebno i zbog ove prirode koji ga okružuje, zaim kopove rudnika iz doba Rimljana, vodopad Pruten, manastire i spomenike u okolini.