Dunavski kej – Grocka

0
Oceni članak

Ideja i namera da Beograd „siđe na reke“, uglavnom se odnosi na priobalja blizu centra. Pošto predlažemo da obilasci izletišta u blizini Beograda i šetnje na obalama reka postanu dnevni ritual, želeli smo da sem najaktuelnijih  predstavimo široj javnosti manje popularna i manje poznata šetališta na obalama naše dve najveće reke.

Reka Dunav ima veliki broj šetališta na svojoj obali, koja nažalost nisu spojena, a Gročanski kej je jedno od poslednjih šetališta pre nego reka napusti teritoriju Beograda. Dugačko je oko 700 metara, ali ukoliko se nađete u Grockoj, a ljubitelj ste šetnji pored reka, svakako ga obiđite. Kej u letnjem periodu služi i kao mini plaža, gde se možete sunčati i kupati u našoj najvećoj reci. Ukoliko ste ljubitelj ribolova odavde možete uživati u svom hobiju, ali ukoliko želite malo mira i tišine, predlažemo da pređete na obližnje ade ili na pecanje iz čamca.

Kako bi i mališani bili zadovoljni u blizini je ureženo dečije igralište sa ljuljaškama i klackalicama, a malo stariji mogu na obližnjim terenima igrati fudbal, odbojku ili basket. Po celom keju i dalje uz Gročicu je moguće voziti bicikl ili rolere. Posle rekreacije ili šetnje, ovde imate lepe splavovi u Beogradu, pa možete svratiti u neki od ovih splav restorana, koji su popularni posetiocima danju, ali i uveče.

Ukoliko vam se svidi kej i poželite da produžite ovaj lep jednodnevni izlet i uživanje u Grockoj, najbolje je da uz Gročicu produžite kejom ka šetalištu u centru Grocke. Gročanska čaršija je pešačka zona koja predstavlja odličan spoj koji čine stare kuće u Beogradu i urbanog šetališta sa puno cveća, klupa i kafića kafića u kome se možete osvežiti, ali i lepo provesti. Grocka i okolna mesta sadrže interesantna  beogradska izletišta, pa vam svakako preporučujemo ovu opštinu i deo grada kao izbor za lepo proveden dan, vikend ili mini odmor.