Lovište Crni lug

0
5/5 - (1 vote)

Lovište Crni lug – Surčin

Iako se za većinu nas odmor u prirodi svodi na posetu nekom od izletišta oko Beograda, postoji dosta ljubitelja prirode kojima šetnja podrazumeva pređene desetine kilometara i pažljivom posmatranju pejzaža i eventualnom nagoveštaju blizine divljači. Lov i ribolov je vrlo rasprostranjena sportska disciplina u Srbiji, a pored voda za pecanje i mesta za lov na teritoriji Beograda ima dovojlno. Jedno od lepših lovišta se nalazi ravničarskom, sremskom delu Beograda gde reka Sava mirno teče u blizini.

Lovište „Crni Lug“ je u nadležnosti JP „Srbijašume“, koje se nalazi se između mesta Boljevci i Progar, i teritorijalno pripada opštini Surčin. Nalazi se na oko 30 kilometara jugozapadno od centra Beograda, a oko 25 kilomatara od Obedske bare. Najlakše je doći do njega putem koji iz Surčina ide ka Jakovu i Boljevcima, i dalje ka Obrenovcu preko novog mosta na Savi. Lovna površina je preko 900 hektara, od čega je ograđeno više od 700 hektara. Najveći deo lovišta je u istoimenoj gustoj šumi, čija je glavna uloga bila gajenje drveća. Listopadne šume koje nalaze po celom lovištu i okolini imaju vrlo zastupljene hrast i jasen. Od hrastovog ploda, žira, se u rodnim godinama obezbedi velika količina hrane. Na lovištu postoji oko 20 hektara pašnjaka, na kojima se često mogu videti evropski jeleni na ispaši, pa je lov na divljač vrlo atraktivan i jako tražen, pošto je njihov broj nekoliko stotina. Hranilice i pojilice za divljač se redovno pune i održavaju. Sem jelena, interesantan je i vrhunski organizovan lov na svinje pogonom, pošto se gaji veliki broj ima divljih svinja,a li ima i zečeva, dok se pernata divljač najčešće sreće blizu Save.

Posle napornih aktivnosti, odmor i osveženje možete pronaći u planinskoj kući koja se nalazi u samom lovištu. Smeštaja u samom lovištu nema, pa se hoteli Beograda koji se nalaze u Surčinu nameću kao jedno od rešenja.