Rakovica

0
5/5 - (4 votes)

Rakovica

Ime je dobila po velikom broju rakova koji su se nekad mogli naći u rakovičkom potoku, a smeštena je u donjem toku Topčiderske reke i po okolnim brdašcima. Velike oblasti su pokrivene gustim šumama koje sa većim brojem potoka, reka i obližnjim jezerom, doprinose povoljnoj klimi, kojom ova opština se odlikuje. Rakovica sa svojim prirodnim lepotama, predstavlja odlično, ali nedovoljno otkriveno mesto za mini odmor i uživanje na užoj teritoriji grada. Postojanje većeg broja crkava i manastira, kulturno-istorijskih spomenika dodatno poboljšava turističku ponudu ovog dela grada.

Miljakovačka šuma nalazi se na padinama iznad rakovičkog naselja Miljakovac, a iznad leve strane doline Manastirskog potoka, park-šuma Košutnjak, koja zajedno sa Topčiderom čini jedinstvenu ekološku i kulturno-istorijsku celinu predstavljaju privlačna mesta na kojima se jednodnevni izleti mogu organizovati. U  podnožju planine Avala je jezero u Resniku, jedno od najlepših jezera u Beogradu, koje će sa Avalom biti povezano pešačkom i biciklističkom stazom, a u planu je i pravljenje moderne sportsko rekreativne zone oko jezera gde će biti jedno od glavnih izletišta oko Beograda. Dodatno, ugostiteljska ponuda je odlična. Broj hotela, restorana, picerija i kafića je možda iznenađujuća, ali svakako predstavlja odličnu osnovu za postavljanje Rakovice kao jedne od glavnih opština za lepo proveden vikend u Beogradu.

Beogradska izletišta kao što su park šume Topčider, Košutnjak i Miljakovačka šuma, koja su bogata šumama,su dobri za izlet, sport i rekreaciju, dok su jezero u Resniku i njegova okolina odlični za razvoj lova i ribolova. Daleko od gradske buke i vreve kulturni i istorijski sadržaji koji se nude posetiocima su raznovrsni. Manastir Rakovica, u kome su sahranjeni srpski patrijarsi Dimitrije i Pavle, Centar za kulturu Rakovica, kao i sportski, tržni centar i luna park imaju bogatu ponudu kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja čineći Rakovicu idealnom za rekreaciju i odmor za vikend. Jedna od zanimljivosti je i činjenica da se Železnička stanica Kneževac pojavljuje u kultnom filmu „Kad budem mrtav i beo“.

Rakovica organizuje razne programe i dešavanja tokom cele godine za ljude svih uzrasta, od kojih su najpoznatije manifestacije: Međunarodni Rakovički Karneval, Rakovičko leto, Dani Rakovice, Beli kros, Prvoaprilski dečiji maskenbal, Resnička litija, Teatar fest, Sabor duhovne poezije, Festival kratke dramske forme.

Mesta koja treba obići su :