Grocka

0
5/5 - (4 votes)

Grocka

U vodama Dunava, na oko 25 kilometara istočno od Beograda u pravcu Smedereva, ogleda se oblast poznata i kao „Srpska Kalifornija“. Delom zbog klime i pejzaža, ali ponajviše zbog kvalitetnog voća i vina, oduvek je bila zanimljiva za izlet. Već na izlasku iz centralnih opština počinje da se pojavljuje spektakularan brežuljkast reljef. Prekriven voćnim vrstama i prelepim vinogorjima, koji se prelivaju u jedinstveno oblikovane plodne pejzaže najavljuje prilaz jednom od najlepših regiona u Beogradu – Grockoj.

Na ulasku u Grocku, dočekuje vas prelep mural oslikan na zgradi u Grockoj, na kome je grozd sa zrnima grožđa. U pitanju je simbol grba opštine, a po čemu je ona i dobila ime. Stari vinogradarski kraj gde vinove loze sazrevaju u preciznim redovima koji su uklopljeni u brdoviti reljef, pa se sa pravom može reći da je  stvoren odnos u kome čovek i priroda rade zajedno u potrazi za savršenim vinima. Svaka vinarija u ovom području ima jedinstveni šarm, sa raznovrsnom ponudom odličnih vina. Osim vinarija, restorani i splavovi pored kojih protiče Dunav su obogatili ugostiteljsku ponudu pa će ranovrsan gastonomski doživljaj biti potpun.

Turisti i izletnici će biti zadivljeni prirodnim, istorijskim, umetničkim i kulturnim nasleđem koje će ovde pronaći. Grocka kao naselje i opština bogata je kulturnom baštinom iz svih istorijskih perioda, a posebno je karakteristična po narodnom neimarstvu koje je izuzetno očuvano. Od 48 pojedinačnih kuća i 2 ambijentalne celine na teritoriji grada Beograda koje su kao spomenici kulture zaštićeni od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, čak 12 objekata i jedna ambijentalna celina nalaze se na terotoriji opštine Grocka. Ovde skoro na svakom koraku nailazite na arheološka nalazišta, spomenike, crkve. Gročanska čaršija, stare kuće u Grockoj, kao i imanja svedoče o istoriji Beograda, ali i zainteresovanosti ljudi za život na ovom području.

Pored  šetnje po prelepoj prirodi, vikend u Beogradu možete provesti i na obali Dunava koji protiče kroz ovu opštinu. U letnjim mesecima uz zadovoljstvo sportova na vodi,  lovu i ribolovu, možete prisustvovati i raznim manifestacijama koje se organizuju oko ove reke. Za ljubitelje kupanja značajne su divlje plaže i tri ade do kojih se može stići uz pomoć lokalnih ribara što sve svrstava grocku kao pravo mesto  za beg iz grada i opuštanje u predivnom ambijentu.

Obilazeći Grocku, nemojte propustiti da posetite Konjički klub “Urban Cowboy” sa 10 do 12 konja i tri fijakera se prvenstveno usmerio na jahanje, uz obavezan odlazak u prirodu. Tu su i etno restoran Mirovica, marina Oasa sa wellness i spa sadržajem kao i  jedinstveni park Mali Dunav sa mini jezerima, sojenicama, akvarijumom.

Puno je ideja i izletišta, ali Grocka je poznata i po mnogobrojnim manifestacijama, kao što su Saborovanje izvornog narodnog pevanja, Međunarodni festival folklora ”Kreni kolo u Vrčinu”, Noć pozorišta, Gročanske svečanosti – koje traju tokom sedam letnjih dana, sa raznovrsnim sportskim, muzičkim i gastronomskim priredbama i vašarom na obali Dunava. Tu su i Dani žena Begaljice, Spasovdanski sabor harmonikaša u Boleču, Festival trešnje u Ritopeku, izložba starih automobila, izložbe i manifestacije u Centru za kulturu, Zlatna bućka, Likovna kolonija.

Najzanimljivija mesta za obilazak u Grockoj, koja će vas svakako inspirisati da nastavite da otkrivate Beograd, su: