Vodenica potočara u Babama

0
4.4/5 - (12 votes)

Vodenica potočara u Babama

Ako odlučite da svoj mini odmor ili izlet provedete u okolini planine Kosmaj, sigurno nećete pogrešiti. Ovde se turizam Beograda u poslednje vreme se dosta razvio, pa je ponuda koja je na rspolaganju posetiocima dosta poboljšana. Iako je sama priroda Beograda ovde fascinatna, sa dosta šume i proplanaka, livada i staza za šetnje, kulturno nasleđe sa  objektima narodnog graditeljstva, kao i običajima, zanatima koji se neguju predstavljaju odličnu osnovu za postavljanje ovog dela Beograda na visoko mesto u turističkoj ponudi grada i države. Ovde možete, iz prve ruke videti, kako je istorija Beograda uzbudljiva i zanimljiva i kako se na osnovu ovako koncipiranog odmora uz sve moćniji  turizam na selu, možete lepo provesti u našem gradu.

Posebno mesto u ponudi opštine Sopot imaju i vodenice, kojima je neko vreme pretila opasnost da ih zub vremena ugrozi, ali su zbog svoje mistične snage, večite misterije koja ih je obavijala, samim tim i znatiželje ljudi opstale. Sada počinju da se obnavljaju kako bi se ponovo predstavile svetu u drugačijem svetlu. ali u izvornom obliku.

Vodenica potočara koju predstavljamo se nalazi u mestu Babe, blizu nekadašnjeg istoimenog turističkog kompleksa pored rečice, odnosno potočice Točak gde je prvobitna vodenica i sagrađena u XIX veku koliko je i star vodenični točak koji se i dan danas vrti. Nalazi se u privatnom vlasništvu, građena je od hrasta, cera, bagrema i topole, a vlasnik u njoj melje kukuruzno brašno. Koristi ga uglavnom za uzgoj šarana i babuške u malom ribnjaku, koji se zajedno sa potočarom nalazi na imanju porodice Ranković. Tu se nalazi i omanji letnjikovac koji je spojen sa vodenicom malim drvenim mostom. Vodenicu je obnovio nekadašnji seoski kovač Vlada Ranković za svoju dušu, ogradio imanje koje sada služi na ponos selu i opštini. Verovatno je to bio i jedan od razloga zbog koga je vodenicu izabrala i ekipa serije „Moj rođak sa sela“, kao lokaciju za snimanje nekoliko epizoda o porodici Malešević.

U svakom slučaju, izleti koji se organizuju u okolini Kosmaja će biti uzbudljivi i dugo ostati u sećanju pošto priča o ovoj vodenici nije usamljen slučaj o pravom skrivenom blagu koje samo čeka da bude otkriveno.