Zemun

0
5/5 - (7 votes)

Zemun

Ovde ćete naići na pravi grad u gradu, očuvane istorijske građevine, crkve i muzeje, prelepe četvrti sa svojim jedinstvenim čarima koje ukazuju na neobičnu prošlost i uzbudljiva vremena. Bezbroj neobičnih ulica sa uskim trotoarima i očuvanim tradicionalnim starim kućama i dvorštima u kojima i dalje možete osetiti nekadašnji duh. Mnogi autentični arhitektonski objekti su pretvoreni u galerije, kafiće, restorane i poznate zemunske kafane. Vidljive su gradske stare kuće, građevine još iz vremena pre I svetskog rata, ali i zamisliti kako je nekada izgledala seoska sredina u ovom delu Beograda sa starim ušorenim vojvođanskim kućam i džadom. Sa svojim brojnim prijatnim stazama duž Dunava, naći ćete priliku da započnete odmor u Beogradu i uživate u odličnom pogledu dok planirate put kroz ovaj drevni grad. Doživećete i strahopoštovanje prema bezbrojnim spomenicima i fontanama koje krase ovu oblast, zajedno sa misterioznom vilom čiji podzemni hodnik izlazi na Dunav, ali i Gardoš kulom sa koje možete uživati u prelepom pogledu na Zemun, ušće naše dve reke i stari deo grada. Zemun ima bogatu prošlost tako da ćete uživati u otkrivanju novih zanimljivosti i činjenica za koje do sada niste čuli.

Reka Dunav, kao jedna od najvećih evropskih reka, zauzima centralno mesto u turističkoj ponudi. Uz Dunav i kroz Zemun postoji šetališta i parkovi u kojima se može uživati u šetnji i obilasku zanimljivih mesta. Zbog svoje burne istorije, turistima za jednodnevni izlet se može pedstaviti staro gradsko jezgro, Gardoš kulu, a tu je i veliki broj kulturno – istorijskih spomenika, pozorišta, crkava i manastira, pijace i druga beogradska izletišta. Posebno treba izdvojiti šumske pojaseve i lovišta kojih ima po obodu opštine. Posebno treba izdvojiti prelepi visoke lesne profile na obali Dunava koje dugo ostaju kao nostalgično sećanje. Ukoliko se odlučite da vam izletišta u blizini Beograda, recimo, u blizini Ugrinovaca bude utočište i mesto za vikendicu u blizini imate rasadnik cveća i četinara.

U Zemunu je turizam dobro razvijen, a uslovi za dalje unapređenje turističke ponude su odlični. Na Dunavu se uz već postojeći auto kamp i smeštajne kapacitete može napredovati nautički i ribolovni turizam, a na Velikom ratnom ostrvu kupališni i izletnički, dok u lovištima i šumama ima uslova za razvoj lovnog turizma. Centar Zemuna, staro jezgro i lokacije uz Dunav, je idealan za organizovane obilaske i šetnje a ima i najviše restorana, kafeterija i smeštajnih kapaciteta. Tu su i mesta za zabavu kao što su kuglane, bilijar klubovi, kafane i kafići u Zemunu, luna park, igraonice za decu, kao i uslovi za zabavu na vodi u okviru kajak i nautičkih klubova koja uključuju krstarenje rekama i pogleda na Zemun sa Dunava.

Posebnu atmosferu dopunjuju i zanimljivi događaji kao što su Zemunski vinski Trg, Leto na Gardošu, Kobasicijada u Ugrinovcima, kao i mnoge druge zanimljive manifestacije koje se tokom cele godine organizuju u Zemunu.

Mesta na kojima se možete opustiti i razonoditi: