Sopot

0
5/5 - (6 votes)

Sopot

Nalazi se na 50-ak kilometara južno od centra Beograda. Sopot sa svojim prirodnim lepotama, povoljnom klimom, velikim brojem izletišta, velikim površinama pod šumom, nekoliko manjih rečica, potoka i velikim brojem manastira, crkava i spomenika, predstavlja pravo mesto za uživanje na široj teritoriji grada Beograda, lep i ispunjen vikend u Beogradu. Lako možete naći sebi lepa sela, skoro zaboravljene kuće ili vodenice, primere narodnog graditeljstva, stare manastire i crkve, i vidite drugačiji stilu života, čekajući zalazak Sunca. Slikovita lepota Sopota ima vidikovce koji oduzimaju dah, pa nije iznenađenje što je postao popularna turistička destinacija i mesto u kojem često viđate bicikliste i pešake kako idu putem ka vrhu Kosmaja i prepuštaju se ovim lepotama. Predstavlja okosnicu razvoja južnog beogradskog izletničkog područja sa još uvek neotkrivenim mestima za širi izletnički turizam u Beogradu.

Planina Kosmaj predstavlja centralno mesto u turističkoj ponudi Sopota, sa gustom šumom koja ga okružuje i manastirima koji su raspoređeni po njegovim obroncima. Sopot je izuzetno bogat i izvorskim vodama, potocima i rečicama. Zapravo, ime je i dobio po staroslovenskoj reči sopot, što u prevodu znači izvor. U ovim prelepim predelima možete videti nestvarne prizore kao što su vodenice potočare i primere stare srpske arhitekture, seoskih kuća i hanova. Priroda, čisti pašnjaci, guste šume pune divljači, prošarane brojnim izvorima i potocima pružaju dobre uslove za lov i ribolov. Celo područje obiluje istorijskim spomenicima vezanu za srpsku istoriju, ali i motivima vezanim za boravak Rimljana u ovim krajevima. Takođe možete uživati u malim privatnim klubovima sa bazenima u toplim letnjim danima, biciklističkim i planinarskim stazama, i ostalim avanturističkim aktivnostima što će činiti da izleti ovde organizovani budu dugo pamćeni.

Ako tražite hranu koja leči ili ste u potrazi za autentičnim i nesvakidašnjim doživljajem, preporučujemo vam prirodne proizvode od hrastovog žira kao što su kosmajski šejk, žirkomed, kafa ili brašno od žira, a u neposrednoj blizini postoji i autentično pivo sa Kosmaja. Zbog vazduha i izuzetno velikog broja sunčanih dana ovo područje se preporučuje obolelima od plućnih bolesti kao i za poboljšanje imuniteta.

Primeri kulturnog nasleđa su brojni i skoro na svakom koraku. Nekoliko verskih hramova je izgrađeno na padinama Kosmaja, koji je uvek bio centar ovog područja i imao značajnu ulogu u mitološkom i verskom, kao i danas u kulturno-istorijskom i turističkom pogledu. Srednjevekovni manastiri i crkve su locirani na nestvarno lepim destinacijama. Tu su i stare kuće, vodenice, hanovi, arheološka nalazišta, spomenici značajnim ličnostima, vodopad, rudarska okna koja bi mogla postati deo turisičke ponude u okviru podzemnog Beograda. U Rogači možete videti spomenik Janko Katić koji je rođen u ovom mestu.

U ovom bajkovitom, pomalo divljem okruženju, na više mesta oko Kosmaja postoje privatni pansioni gde možete uživati. Tu su i kafane, restorani, pečenjare za ljubitelje malo jače hrane, a čuveno praseće pečenje u kafani iz koje puca pogled na Kosmaj, pašnjake, livade i šume i u daljini lepote Barajeva je nešto nezaboravno.

Sopot je domaćin i velikom filmskom festivalu SOFEST-u, naše velike filmske zvezde i značajna imena iz svih oblasti se skupljaju ovde početkom jula, da predstave novosti iz sveta filma i kulture, projekcije filmova su svakodnevne. Tu su i “Dani Milovana Vidakovića” pošto je u Nemenikućama rođen Milovan Vidaković. Zatim tu je sabor frulaša kod manastira Tresije, a često se organiizuju, izložbe, memorijalni turnir u fudbalu, ali i ostale značajne manifestacije. Dom kulture je vrlo aktivan i sa brojnim idejama da obogate kulturnu ponudu Sopota.

Osnov za razvoj izletničkog, rekreativnog, lovnog, ribolovnog i zdravstvenog turizma i mesta koja utiču da Sopot postane prava lokacija u Beogradu na kojoj se organizuju atraktivni jednodnevni izleti su: