Zemunski kej

0
5/5 - (10 votes)

Ako je šetnja, vožnja bicikla, izlet i zabava pored reke nešto što planirate, onda je svakako jedan od najboljih izbora Zemunski kej. Ovo je odlično mesto za prijatan odmor u Beogradu, koje posetioci našeg grada rado obilaze. Kej počinje u podnožju brda Gardoš i pruža se nizvodno desnom obalom Dunava u dužini od oko 2,5 kilometara. Ljubitelji šetnje uživaće u divnom pogledu na Dunav, dok se uz glavnu stazu nalaze travnate površine, a na prelazu zasađeno je drveće koje ovo mesto čini atraktivnim u svako doba dana i godine. Šetajući kejom naići ćete na prodavce sladoleda, slatkiša, a krajem leta i tokom jeseni možete probati kukuruz i kestenje, a odmor od šetnje ili vožnje možete napraviti duž cele staze na klupama koje su tu postavljene. Pored šetnje po keju možete voziti bicikl i rolere, a ako ih niste poneli možete ih tu iznajmiti. U letnjoj sezoni ovde saobraća turistički vozić kojim se za kratko vreme može stići sa jednog na drugi kraj keja, što čini vrlo lepu atrakciju kako za decu tako i za odrasle. Na travnatim površinama mogu se naći više mesta za sport i rekreaciju, a postoji i teren za mali fudbal. Za decu, na prostoru blizu keja, smešten je zabavni park i dečija igraonica „Tvrđava“. Ako želite posetiti ova mesta sa decom trebalo bi da znate da se plaća ulaz, ali će najmlađi biti oduševljeni posetom.

Negde oko hotela „Jugoslavija“ Zemunski kej se nastavlja na Novobeogradski kej. Što znači, da Novobeogradski kej počinje na Dunavu, a posle ušća se nastavlja uz Savu. Oko samog ušća nalazi se desetak splav restorana koji su koncipirani u različitim stilovima. Posle ušća šetajući staza se proširuje na veći plato zelene površine ispresecan stazama za šetnju. Nedaleko odakle nalazi se Muzej savremene umetnosti i obnovljeni park Ušće što ovo šetalište čini još atraktivnijim. Između dva beogradska mosta ovaj kej se nastavlja u mirno šetalište. Novobeogradski kej se završava kod mosta Gazela a nastavak, Savski kej i Savski nasip su udaljeni oko dva kilometara. Nakon obilaska Zemunskog keja, šetnja se u zemunskom delu može nastaviti prelaskom na Veliko ratno ostrvo ili obići staro jezgro grada, odnosno Zemuna.

Reka Dunav na ovom potezu pored Zemunskog keja predstavlja jedan od većih nautičkih centara Srbije, sa velikim brojem nautičkih klubova koji su osvajali brojna sportska priznanja u jedrenju, veslanju i motonautici. Pravo mesto odakle se možete provozati čamcem, brodićem, gliserom ili skuterom, a iz marina se organizuju brojni obilasci Beograda sa reka i krstarenje Dunavom i Savom. Možete i iznajmiti čamce pa ovaj deo grada posmatrati sa vode što će vam pričiniti posebno zadovoljstvo. Sem ovoga, na Dunavu se možete posvetiti i pecanju, pošto naša najveća reka obiluje raznim vrstama ribe. Ako ovo mesto izaberete za vaš izlet sigurno ćete uspeti da zadovoljite vaša interesovanja.

Treba pomenuti da su tu i kafići, restorani i kafane u Zemunu koji se nalaze uz kej na obali ili na vodi koji mame prolaznike na predah od šetnje. Neki od ovih restorana su nadaleko poznati kao što su Šaran, Stara Carinarnica, Reka i Danubius, pa na zaista velikom broju mesta možete nastaviti opuštanje i prepustiti se zadovoljstvima i tako sebi ulepšati još jedan dan.