Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“

0
Oceni članak

Sportski centar, je kao i većina centara, izgrađen sedamdesetih godina prošlog veka. Nalazi se na prelepom mestu, skoro na stazi šetališta na Dorćolu i samoj obali Dunava. Svojom impozantnom arhitekturom, koja je u vreme gradnje bila pravo arhitektonsko remek-delo, centar dominira čitavim ovim prostorom i vrlo je prepoznatljiv. Može se sem sa delova opštine Stari grad, videti i iz Zemuna i Palilule. Jedan je možda i od najlepših sportskih centara, jer se sem nabrojanog nalazi dodatno na ušću Save u Dunav, ispod Beogradske tvrđave i ima odličan pogled na prelepi rezervat prirode Veliko ratno ostrvo. Nekada se zvao “25.maj” i to ime se kod mnogih zadržalo do dan danas, a ime je dobio u čast praznika Dan mladosti, koji se slavio 25. maja. Taj datum je bio rođendan predsednika SFRJ u to vreme, Josipa Broza Tita. Sportski centar je 2005. godine preimenovan u „Milan Gale Muškatirović”, u čast poznatog srpskog vaterpoliste.

Dolazak na popularni „25.maj“, kako se nekada zvao ovaj centar, prvenstveno predstavlja odlično mesto na kome se mogu organizovati sportsko-rekreativni izleti, a u njegovoj neposrednoj blizini se nalazi veliki parking, koji se plaća. U svojoj ponudi imaju širok spektar ponude koja može privući rekreativce, ali i profesionalne sportiste. Sportski centar poseduje zatvoreni olimpijski i mali bazen i 3 bazena na otvorenom. Na bazenima se pored rekreativnog plivanja organizuju škole plivanja i vaterpola. Pošto je izgradnja državnih, velikih sportskih centara zapostavljena 90-ih godina prošlog veka i dalje kad se leti pomenu bazeni u Beogradu se uglavnom misli na bazene sportskih centara “25. maj” i “Tašmajdan”. Ovde se na 3 bazena po vrelim danima mnogi lepo provode jer uz bazene u kojima se rashlade postoji kafić i mesta sa hranom gde možete provesti jako lep dan.

Uz bazene možete posetiti i saunski blok koji ima rusku (sa vlažnim vazduhom), finsku (sa suvim vazduhom) i infracrvenu saunu. U saunskom bloku je i tepidarijum (ležaj koji toplotom prijatno deluje na telo i relaksira mišiće), tuševi i mali bazen  koji služi za rashlađivanje posle i između saunskih sesija. Centar dosta radi za sport u Beogradu, njegov razvoj i promociju, pošto sadrži odgovarajući prostor. Naime, u okviru sportskog centra se nalaze sale za razne sportove kao što su: mali fudbal, košarka, odbojka i rukomet. Pored ostalog sadržaja ovde možete naći i stolove za stoni tenis, ali i trim salu i teretanu. Ovde pored svog navedenog sadržaja možete pohađati školu džudoa i atletske gimnastike. Za više informacija o besplatnim i komercijalnim programima i kontakt podacima posetite sajt sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“.

Ovaj sportski centar svojim izgledom dominira šetalištem Dunavski kej. Pored raznih sportova koje nudi ovaj centar zbog svog položaja na samoj obali reke Dunav, zajedno sa na Dunavskim kejom je jako zanimljiv jer nudi i krstarenje rekama „brodovima koje možete pronaći na više mesta na ovom potezu. Uz prijatnu muziku možete uživati  i upoznati  Beograd sa reka.