Paradajz ostrvo

0
Oceni članak

Postoji dosta mesta za izlet i mini odmor u Beogradu koja su skoro pa neistražena. Ovde često spadaju ade Beograda ili rečna ostrva Save i Dunava. Takva mesta bude radoznalost i želju za avanturom, pogotovu kada se neka od njih nalaze na samo nekoliko stotina metara od prometnih bulevara i saobraćajnica. Nadamo se da će postati i popularna izletišta Beograda sa uređenom osnovnom komunalnom infrastrukturom.

Ovoga puta pišemo o manje poznatom ostrvu mnogi zovu Paradajz ostrvo, koga okružuje reka Dunav, na kojoj je razvijen nautički turizam u Beogradu, a do njega se lako može doći, pošto postoji blizu marina odakle je lako pronaći čamac koji će vas prevesti. Jugozapadni deo ostrva se nalazi na stotinak metara od vrha Ade Huje, popularnog šetališta. Kada dođete na ostrvo, videćete da su ga građani samoinicijativno očistili, ukonili rastinje i napravili trim stazu dužine oko 2 kilometra koja kruži ostrvom i gde je šetnja pravo uživanje. Površina ostrva je oko 2 hektara, a njegove obale se koriste za ribolov, ali i za uživanje u lepom pogledu na Dunav, a divlje plaže su mesta na kojima ljudi pronalaze mesto za odmor, ali i za sebe.  Oko vas se čuje cvrkut ptica, pošto je ostrvo naseljeno pticama i patkama. Ovde i zaljubljenici u prirodu mogu doći da uživaju skoro u netaknutom području gde se nalazi gusta šuma, postoje i prostori koji mogu poslužiti kao tereni za mali fudbal ili odbojku.

Ostrvo je počelo da se formira prirodnim putem pre pola decenije, tako što je Dunav nanosio zemlju koja je počela da se na ovom mestu taloži. Ime je dobilo pošto se na više lokacija po ostrvu pojavio samonikli paradjz. U blizini se nalazi Ada Huja, brojni kafići i restorani, uključujući i Višnjicu nizvodno, ali i mesta za provod i kupovinu kao što je Big Fashion centar, dok i sam Dunav nudi veliki izbor ideja za zabavu gde se može organizovati krstarenje i obilazak ostalih zanimljivih mesta u okolini, kao što je, na primer, Bela Stena.