Reka Tamiš

0
4.8/5 - (11 votes)

Reka Tamiš

Iako se zna da Beograd leži na vodi, da postoje brojni vodotokovi, rečice, potoci i kanali, opet kada se pomenu reke Beograda, ljudi uglavnom pomisle na Dunav i Savu. Treba znati da pored ove dve naše najveće reke gradom teku i Kolubara, Topčiderka, Tamnava i mnoge druge. Između ostalih tu je i reka Tamiš koja izvire u Rumuniji, dugačka je oko 360 kilometara, a kroz Srbiju protiče u dužini od 120 kilometara. Na jednom delu, predstavlja prirodnu granicu između opštine Palilula, odnosno Beograda i Pančeva do ušća Tamiša, preko prevodnice, u Dunav.

Tamiš je širine do 50 metara, a dubine 8 do 10 metara. Predstavlja pravi raj za ribolovce u severo-istočnom delu Beograda, pošto se u njemu nalaze sve vrste riba, od soma i šarana, preko štuke i smuđa do bele ribe. Pecati se može sa obale, i iz čamaca. Na obalama ima dosta lepih mesta za pecanje, a pošto ima dosta šumskih pojaseva, uglavnom topola i vrba, kao i travnatih površina, moguće je kampovanje i duži odmor u prirodi. U Pančevu je na obali napravljeno lepo šetalište gde se često voze biciklisti, a šetnja je pravo uživanje u lepom okruženju na obali ove reke, pa je Tamiški kej jedno od omiljenih mesta za odmor i rekreaciju. Na obe obale pogotovu blizu ušća u Dunav se može uživati u lepotama prirode, a tu su lepi pančevački i beogradski restorani, u kojima često možete naći i udoban smeštaj. Na dosta mesta na palilulskom delu obale se nalaze izletišta Beograda, trenutno slabo uređena, ali koji imaju značajan potencijal za budućnost..

Na delu pre ušća u Dunav, kao i u Pančevu, postoji više pristaništa za čamce, a postoji i organizovan prevoz, sa ovih mesta, ka popularnom izletištu Bela Stena na Dunavu. U više mesta na obalama Tamiša postoje prodavnice, a posle prevodnice, preko koje se Tamiš uliva u Dunav, imate i lep restoran. Tu, na ušću, se nalaze i čuveni svetionici koji su sagrađeni još 1909. godine za vreme vladavine Austrougarske a dobili su i popularni naziv „Vodena kapija grada“.