Jezera u Besnom Foku

0
Oceni članak

Ova jezera u Beogradu se nalaze pored naselja Besni Fok, pripadaju opštini Palilula i predstavljaju jedno od neotkrivenih izletišta Beograda i odličnu lokaciju gde se ribolov Beograda, ali i turizam može snažno razviti. U Besnom Foku se nalaze dva spojena jezera, koja su sa jedne strane u vezi sa Dunavom, a sa druge, preko kanala Buk, sa  rekom Tamiš. Jezera su sličnih dimenzija, dužine oko 150 metara, širine oko 30-40 metara, a dubine do 2 metra. Od ribe se najčešće može upecati bela riba, štuka, šaran, smuđ i linjak.

Lepe listopadne šume Beograda i šumarci okružuju jezera, a najzastupljeniji su lugovi topola, vrba i jasen, pa ima dosta mesta na kojima se kampovanje, zanimljivi izleti ili odmor za vikend u divnoj prirodi mogu napraviti. Okolina je pogodna za lov, uglavnom divlje svinje, patke, fazana, zeca. Treba ipak istaći da ovo nije uređeno i očišćeno jezero niti izletište i da nema natkrivenih klupa, pokošene trave, već je u pitanju prava netaknuta priroda relativno blizu centru grada. Pa ipak, samo saznanje da se ovakvi dragulji prirode nalaze na par kilometara od Trga Republike, trebalo bi da podstaknu lokalnu zajednicu, privatne investitore i predstavnike vlasti da se jezero i okolina za početak bar očiste, pokosi trava i uredi okolina.

Ukoliko ste propustili da se snabdete potrebnim stvarima, u naselju Besni Fok imate prodavnica i kafića. Ako idete sopstvenim prevozom na oko 20 kilometara od centra Beograda skrećete levo sa zrenjaninskog puta ka naselju Besni Fok, gde se posle mostića preko kanala Buk ide još par stotina metara ka Dunavu. Do jezera se dolazi prolazeći kroz šumu sa desne strane, ili okolo preko poljoprivrednih površina. Ukoliko idete autobusom, najbolje je koristiti bilo koju liniju do Padinske Skele, a odatle presesti u liniju 102 do naselja Vrbovsko.