Ilićev (Ovčanski) dunavac

0
Oceni članak

Ribolovci kažu da je kanal dužine oko 2 kilometra, a kada se voda povuče širine oko 20 metara i dubine oko 3 metra. Prilaz kanalu je upečatljiv, jer se penjete na nasip odakle se pruža prelep pogled ka Ovčanskom dunavcu, a tu je i reka Dunav. Nasip se pruža paralelno kanalu, pa se lako mogu pronaći lepa mesta za pecanje. Ribolov Beograda je ovde bio mnogo razvijeniji, a riblji fond bogatiji, ali ipak i danas u kanalu ima sve vrste rečne ribe, od šarana, štuke, bele, amura, tolstolobika do ponekog soma. Kanali Beograda su ovom delu grada brojni, pa tako i u blizini Ilićevog dunavca se nalazi kanal Kalovita, još jedan lep kanal u ovom delu Beograda.

Priroda sa obe strane kanala je idealna za izlet i vikend odmor u prirodi. Od šume ima topola, vrba i jasena, pa posle povlačenja Dunava ima dosta lokacija za auto i kampovanje, pa iako ovaj prostor ne spada u najatraktivnija izletišta Beograda, pošto nema klupa, kanti za otpatke ili toaleta, manje zahtevni izletnici se ovde mogu baš lepo provesti. Ukoliko niste imali vremena ili vam se činilo da nema interesantnih mesta i lepe prirode u ovom delu Palilule na levoj obali Dunava, onda možete krenuti u avanturu i u ovaj deo grada koji se trenutno razvija. U blizini kanala se otvaraju novi zanimljivi ugostiteljski objekti kao što su salaši i lepi restorani Beograda, pa u razgledanje kraja možete uključiti i njih.

Ukoliko ste zaboravili da se snabdete pre polaska, postoji prodavnica odmah posle skretanja sa Pančevačkog puta. Do Ovčanskog dunavca je najlakše doći starim pančevačkim drumom. Nalazi se sa desne strane puta, na oko 10 kilometara od centra grada, a pripada opštini Palilula. Ako se odlučite za gradski prevoz, linija 108 saobraća od Bogoslovije (Omladinski stadion), a silazi se kod naselja Ilić.