Borčanska reka – Vizelj

0
Oceni članak

Kada se pomenu reke Beograda, obično se prvo pomisli na Dunav i Savu, eventualno Kolubaru i Tamiš, ali postoji i dosta reka manjih kapaciteta širom Beograda koje oplemenjuju ceo grad. Jedna od njih je i Borčanska reka predstavlja pravi dragulj za ribolovce i sve ostale ljubitelje prirode i izleta. Nalazi se na udaljenosti od 12-13 kilometara od centra grada. Jedan je od najdužih i najvećih kanala, koji se proteže zapadnim delom pančevačkog rita, između nasipa na Dunavu i Zrenjaninskog puta, vrlo važna za ribolov Beograda. Dužina Vizelja je oko 10-15 kilometara, a predstavlja deo kanalske mreže melioracionog područja „Pančevački rit“. Borčanska reka počinje od borčanske pumpe, pa se pored sela Borča prostire preko Kovilova do puta Beograd – Zrenjanin (poznatiji kao Zrenjaninski put), a onda se preko nasipa nastavlja na Jojkićev dunavac.

Kanali Beograda na palilulskoj strani, kao i Vizelj su povezani sa Dunavom pa je otuda veliko bogatstvo ribljeg fonda koje omogućuje kvalitetno pecanje. Često se peca bela riba, linjak, karaš, štuka, šaran i amur. Ako niste ljubitelj ribolova na ovom mestu možete uživati i u dugim šetnjama, džogiranju ili vožnji bicikla, naročito u proleće i leto, kada vegetacija koja se proteže duž kanala procveta i ozeleni kao i ostala lepa beogradska izletišta u gradu. Ono što je posebno lepo je jato labudova koji se godinama kreće Vizeljom, koji onda i prezime ovde.

U blizini se nalaze još dva kanala koja su u vezi sa ovim kanalom,a koje ribolovci nazivaju Dvojka i Trojka. Pošto su svi povezani, riblji fond je sličan, a pecaroši imaju na raspolaganju ogromnu površinu koju mogu da istražuju, uživaju u prirodi i naprave jedan lep mini odmor u prirodi. Poznato je da ovu prelepu reku koriste i članovi Kanu kajak kluba BSK Borča, pa nije redak slučaj da prolaznici uživaju u usklađenim ritmovima naših mladih sportista. Često se ovde organizuje i kajak regata početkom proleća, pa svi poštovaoci ovog sporta mogu doći i uživati u takmičenju i okolnoj prirodi.