Kanal Kalovita

0
Oceni članak

Po rečima ribolovaca, kanal je dužine 1 kilometar, širine do 15 metara, a dubine oko 2 metra. Kao i kod većine kanala, na obalama se može pronaći više zgodnih mesta na kojima se može pecati. Pecanje se praktikuje sa obale, a od ribe se najčešće može uloviti bela riba, šaran i štuka. Ribolov Beograda je ovde razvijen, pošto su ovdašnji  kanali Beograda i njihova mreža poznati pecarošima, a baš u blizini se nalazi još jedan popularan kanal, a to je Ilićev (Ovčanski) dunavac.

Prirodni okoliš kanala se može iskoristiti za izlet, roštilj u prirodi, odmor za vikend i druženje sa prijateljima ili porodicom, pošto ovde lepe prirode ne manjka, postoje prostrane livade koje okružuju listopadne šume Beograda. Iako nisu prava uređena izletišta Beograda, ipak obala Kalovite, naročito strana ka Dunavu je izuzetno pogodna  za kampovanje. Ceo ovaj potez Palilule u poslednje vreme počinje da se razvija u turističkom i ugostiteljskom smislu, pa u blizini možete pronaći nove restorane, smeštaj, salaše, bazene, privatne klubove i dosta mesta za zabavu.

Nalazi se na putu Beograd – Pančevo, sa desne strane, gledajući iz pravca Beograda. Udaljenost od centra grada je oko 10 kilometara, a nalazi se na teritoriji opštine Palilula. Ukoliko ne dolazite sopstvenim prevozom, najbolje je doći autobuskom linijom broj 108, čiji je početni terminus kod Bogoslovije, odnosno blizu Omladinskog stadiona. Za dolazak na ovaj kanal je potrebno da se snabdete pre polaska, jer u blizini nema prodavnica.