Kanal Sibnica

0
5/5 - (5 votes)

Kanal Sibnica

Ovu prelepu oblast Jabučkog rita prosecaju brojni kanali Beograda koji je, zajedno sa prelepom  okolnom prirodom čine izuzetno privlačnom za sve ljubutelje prirode. Upravo ovde se nalazi kanal Sibnica koji spaja Dunav i kanale jabučkog rita, a nalazi se na teritoriji opštine Palilula. Ribolovci kažu da je dužina kanala oko 10 kilometara, širina od 10 do 20 metara, a dubina do 2 metra. Prilaz kanalu je dobar sa obe obale, a ceo prizor ulepšavaju česti manje šume Beograda, uglavnom topole i vrbe koje se nalaze pored Sibnice.

Šetnja pored vode uvek deluje isceliteljski, a uz put se na više mesta, se mogu pronaći lepa mesta za pecanje. Pecati se može i iz lakših čamaca, a u kanalu se mogu pronaći sve vrste riba, mahom bela riba (najčešće babuška), ali se može očekivati i udar šarana, štuke, amura ili tolstolobika. Treba naglasiti da je  čitava oblast interesantna za ribolov Beograda, pošto se na 3-4 kilometra od Sibnice nalazi reka Tamiš, pa ukoliko niste imali uspeha u pecanju na ovom kanalu, možete okušati sreću na ovoj mirnoj i lepoj reci.

Oko kanala Sibnica se nalaze poljoprivredne površine, pa je najlepše prošetati pored kanala i njegove okoline po sunčanim prolećnim, letnjim ili jesenjim danima, kada je lako pronaći lepa mesta za izlet i   mini odmor u prirodi, na kojima lovci i ribolovci mogu i kampovati.

Područje Pančevačkog rita je izuzetno značajno i za lov. Za one koji nisu često u prirodi treba napomenuti da se u toplim večerima može naići na veći broj komaraca. Za ljubitelje dobrog zalogaja u blizini se nalazi lep restoran „Mali raj“ u kome možete ručati ili popiti piće. Nedaleko odatle je i Pančevo gde se u prodavnicama možete snabdeti.

Već na desetak kilometara od centra grada starim pančevačkim putem, nailazi se na prvi deo kanala Sibnica. Ukoliko idete automobilom najbolje je držati se starog puta za Pančevo, a ukoliko se odlučite za autobuse GSB-a, najpogodnija je linija 108 koja saobraća od Omladinskog stadiona kod Bogoslovije do Reve.