Opovački dunavac

0
5/5 - (7 votes)

Svi koji redovno borave na otvorenom, imaju prilike da svedoče kako je priroda Beograda prelepa. U blizini centra se nalazi Opovački dunavac, koji pokazuje kako su i kanali Beograda vrlo privlačna mesta za odmor i relaksaciju. Okolina je skoro idealna, pošto je okružen šumarcima topola i vrbe. Tu je i voda lepe boje, na čijoj površini ima vodene vegetacije. Postoji više mesta koja pružaju neophodan mir i tišinu za pecanje. Pored toga, lepe lokacije nadomak Beograda, na kojima se može organizovati jednodnevni izlet, kampovanje, odmor za vikend i provod u prirodi. Kada bi se još malo uredila pojednia mesta, opremila infrastrukturom, klupama, kantama za otpatke, cela dužina uz kanal bi mogla da postane jedno od popularnijih izletišta Beograda.

Kanal je dužine oko 5 kilometara, širine 15-20 metara, a dubine do 5 metara. Ima vezu pumpom sa rekom Tamiš, sa jedne strane, a sa druge je bio povezan sa rekom Dunav, pošto je ulaz sada zatrpan. Ima svrhu meliorativnog kanala za okolne površine, a najčešće ga koriste ribolovci Beograda i okoline. Od ribe se najčešće može upecati cverglan, koji je jedan od razloga za osiromašenje ribljeg fonda ovog beogradskog kanala. Povremeno se može upecati štuka, bela riba, som amur, linjak. Peca se sa obale, jer je čamcima sa motorom zabranjena plovidba, pošto predstavlja rezervu vode za Beograd. I čamci bez motora se slabo koriste zbog prepreka u vodi.

Dunavac se nalazi na opštini Palilula, na udaljenosti od oko 25 kilometara od centra Beograda. Ukoliko koristite autobus, najbolje je ići linijom 101 od Omladinskog stadiona (Bogoslovije) do Padinske Skele, gde možete presesti na linije 107 ili 109. Ukoliko vam je potrebno da nešto kupite možete to uraditi u mestu Opovo, udaljenom oko 3 kilometra. Tu su prodavnice, kafići i restorani.

Ako ste zaljubljenik u prirodu, najbolje je da dođete do bilo koje tačke oko Dunavca i prošetate se u oba smera kako biste dobili potpunu sliku. Verujemo da će vam se svideti.