Bela Stena – ada Forkontumac

0
5/5 - (7 votes)

Jedna od lepših, ali malo zapostavljenih, turističkih atrakcija Beograda su ade Beograda. Malo problematičan može biti pristup ovim ostrvima, ali u blizini najpoznatijih se uglavnom mogu naći vozači čamaca koji su spremni da vas prevezu i vrate za skromnu nadoknadu. Ako ne izbegavate avanturu i nepoznato, a voleli biste i krstarenje Dunavom nastavite da čitate i predlog za interesantan vikend odmor je pred vama.

Bela Stena je deo rečnog ostrva koje ima naziv Šveb ili Forkontumac. Na više mesta navodi se da ova ada pripada Pančevu, dok se na nekim mestima navodi da pripada Paliluli i Beogradu. Kako bilo, ovo mesto ćemo detaljnije predstaviti pošto se nalazi na svega 10-ak kilometara udaljenosti od centra Beograda, kao i zbog toga što veliki broj Beograðana tople letnje dane provodi na ovom prelepom rečnom ostrvu u Dunavu.

Ostrvo je dugačko oko 4 kilometara, a široko oko 1,5 kilometara. Do njega se dolazi čamcima, iz marine u Višnjici koja se nalazi na desnoj obali Dunava, ili sa pristana u Sibnici na reci Tamiš koji se nalaze na levoj obali Dunava. Cene karata su pristupačne, a ljude koji voze čamce obično možete pronaći u lokalnim kafanama. Kao i na ostalim rečnim ostrvima u Beogradu i ovde ima listopadne šume, uglavnom stable topole i vrbe, tako da na ostrvu, ali i na plaži  ima dosta hladovine što boravak i šetnju na ovoj adi  čini prijatnijim, pogotovu po vrelim letnjim danima. Ostrvo je, sem oko plaži, nenaseljeno, sa dosta šume, koja je prosečena brojnim stazama, tako da se poseta ovoj adi na Dunavu, lako može pretvoriti u pravu avanturu. Kad se pomenu divlje plaže Beograda, jedna od najatraktivnijih je upravo plaža na samom vrhu ade Forkontumac popularna Bela Stena, na kojoj veći deo vremena provode posetioci Šveba. Voda je uglavnom plitka, osim kad je vodostaj Dunava povišen, pa možete uživati u kupanju, sunčanju, pravljenju roštilja ili kotlića tokom sezone, koja obično počinje u maju. Peska ima na plaži, pa na njemu mogu uživati svi, a ovde možete igrati odbojku, fudbala i slične sportove, isto kao i deca koja obožavaju ovde igru. Na plaži nema spasioca, ali ima prodavaca palačinki ili krofni. U blizini je nekoliko restorana i kafana, gde možete popiti kafu i piće ili uživati u ukusno pripremljenoj rečnoj ribi. Trebalo bi naglasiti da na Švebu nema pijaće vode, pa nije loše snabdeti se pre polaska.

Na više mesta na obali se mogu pronaći skrovita i tiha mesta za pecanje, što doprinosi raznovrsnosti ponude ade. Izleti na Belu stenu, su nešto što bi svakako preporučili svima, a ovo lepo rečno ostrvo bi trebalo dodatno ulepšati i uvrstiti među najatraktivnija izletišta u okolini Beograda.