Ćevaplija

0
5/5 - (9 votes)

Etno bistro Ćevaplija

Kada želite da upoznate neki grad morate upoznate i njegovu kuhinju, odnosno gastronomiju. Restoran Ćevaplija je pravi primer kako se duh starih vremena prilagođava modernom dobu. Već na ulazu ovog etno bistroa će vas očarati drveni pod preko koga se prostire ogroman crveni etno tepih. Domaćinsku atmosferu osetićete i u starinskim anatomskim stolicama i jastucima sa etno motivima. Tokom lepih toplih dana restoran u ponudi ima više mesta, pošto se aktivira prelepa bašta ispred.

Ćevapi se javljalju u svim balkanskim zemljama još od XIX veka. Ćevapčići u Beograd stižu šezdesetih godina devetnaestog veka u kafanu „Kod Tanaska Rajića“ koja se nalazila na mestu današnjeg Studentskog trga. Po pisanju Branislava Nušića gazda kafane se toliko obogatio da je od zarade sazidao crkvu u rodnom Leskovcu. Prave se od mlevenog mesa i začina u obliku i veličini prsta koji u posle pečenja na roštilju stvaraju nezaboravan ukus.

Zbog ovoga skoro svi restorani u Beogradu imaju ćevape u ponudi. Ali kod Ćevaplije imate da birate, ili još bolje upoređujete ćevape sa različitih prostora i ukusa. Pa tako imate leskovačke, niške, banjalučke, valjane… Pored ćevapa nudi vam i slonovo uvo (punjena pljeskavica u lavaš hlebu), Ćevaplija špagete (grilovane trakice mariniranog ramsteka) ili nanino čedo (domaći čips sa feta sirom). Iako Ćevaplija ima veliki izbor pića ipak se izdvaja veliki broj prirodnih domaćih rakija različitih proizvođača, ali i prirodnih sokova koji se lepo slažu sa ovim savršeno ukusnim ćevapima.

Budite sigurni da ovde žele da vas lepo ugoste jer posle ovih gurmanluka imate u ponudi  domaćinsku kafu i odlične kolače sa ovih prostora. I pošto se  o domaćinskoj atmosferi i ukusnim jelima raščulo po gradu i dalje, restoran je dosta posećen pa je potrebno rezervisati vašu posetu. Više informacija, kontakt podatke i fotografija možete videti na sajtu, Facebook i Instagram stranicama restorana Ćevaplija.

Šta posetiti u blizini …

Crkva Svetog Marka, Palilula

Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka, velika znamenitost i simbol Beograda. Elementi crkve su po ugledu na srednjevekovno neimarstvo, odnosno srpsko-vizantijski stil, i vrlo su slični dizajnu manastira Gračanica iz XIV veka, ali je ukupan sklop autentičan.

Fontane Beograda - park Tasmajdan

Tašmajdan

Pored osvetljenih šetališta i staza park obiluje i lepo uređenim travnatim površinama. One su preko cele godine lepo sređene, obogaćene cvećem i ukrasnim parkovskim žbunovima.

Spomenik kulture - Groblje oslobodilaca Beograda

Groblje oslobodilaca Beograda

Mesto je uređeno i sagrađeno povodom 10-ogodišnjice oslobođenja Beograda u II svetskom ratu, a otvoreno 20. oktobra 1954. godine kako bi se i na ovaj način obeležila teška prošlost grada.