Manastir Arhiđakona Stefana

0
Oceni članak

Dolazeći u Slance, videćete kako je priroda Beograda lepa, pošto se ovde u ovom brežuljkastom kraju, gde odmah pored protiče reka Dunav nalaze se šumarci i proplanci  koji čine još lepšu sliku ovog kraja.  Lepote prirode su divne, a posetioci ovog manstira kažu da pored prirodnog možete uživati i u duhovnom ambijentu.

Zvanični naziv ovog manastira je Manastir Arhiđakona Stefana i nalazi se u Slancima na teritoriji opštine Palilula. Manastir je osnovala u XIII veku porodica Nemanjić, a zbog velikog ktitorstva porodice Branković manastir je promenio krsnu slavu koja je predhodno bila Vavedenje Presvete Bogorodice u slavu Arhiđakona Stefana koja se slavi 9. januara. Naša Crkva i manastiri mu pridaju veliki značaj, jer se tu spremaju monasi za bratstvo manastira Hilandar, a manastirska crkva čuva ikonu najveće Hilandarske svetinje Bogorodice trojeručice. I kroz njegovu sudbinu se može videti kako je istorija Beograda bila teška i burna. Dolaskom na vlast kneza Miloša misleći da za ovaj manastir nema spasa, građevinski materijal je prebačen u Mirijevo i Veliko Selo gde su sazidane crkve značajne za kulturno nasleđe. Početkom XX veka na temeljima manastira prvo je sazidana kapela, dok je ostatak počeo da se obnavlja sredinom prošlog veka i dan danas se radovi odvijaju. Posle svakog rušenja i spaljivanja ovog manastira monaštvo se vraćalo u njega i danas je to muški manastir sa monasima koji brinu o njemu.  Manastir je dosta posećen, pogotovu za slavu kada dolaze par stotina ljudi. Slavu spremaju monasi i dobri ljudi iz sela. Inače, manastir je nekada bio poznat po provodadžisanju.

Do manastira je najlakše doći kada se iz Bulevar Despota Stefana (bivša ul. 29.novembra), produži pravo u Višnjičku ulicu, iz  koje se skrene desno na slanački put koji vodi ka mestu Slanci i Veliko Selo. Ukoliko koristite autobuse GSP-a, najlakše je doći autobusom 202, koji ide od Omladinskog stadiona do Velikog sela, a prolazi kroz Slance.