Park Tašmajdan

0

Na ovom delu grada gde je još Karađorđe podigao šator i mestu je knez Miloš Obrenović premestio groblje sada se nalazi jedna vrlo leta travnata površina organizivana u jedan moderan park koji je sa pratećim sadržajim značajan za turizam Beograda. Pored osvetljenih šetališta i staza park obiluje i lepo uređenim travnatim površinama koje su preko cele godine lepo sređene i obogaćene cvećem i ukrasnim parkovskim žbunovima. Parkovi kao Tašmajdan, u kojima je zasađeno listopadno drveće su prave oaze u toplim letnjim danima. Postoji i kutak za ljubitelje šaha pravljenjem šahovske table kao i  velika šahovska tabla sa džinovskim figurama. U ovom zelenom kutku našlo se mesto za dosta prostora za dečija igrališta. Mališani na tri igračišta mogu uživati u klackalicama, ljuljaškama, ali i vozićima, ringišpilima i drugim spravama. Sa stazama za šetnju i trčanje, mnoštvom klupa za odmor, prelepom kaskadnom muzičkom fontanom, prodavcima kokica, sladoleda i drugih grickalica ovde možete napraviti odličan izlet i provesti vreme sa prijateljima i porodicom.

Na ovom prostoru izvodile su se mnoge izložbe skulptura od kojih su neke i ostale da ga krase. Tu su i spomenici našem proslavljenom piscu Miloradu Paviću i bivšem predsedniku Azerbejdžana Hejdaru Alijevu, kao i spomenici „Bili smo samo deca“, posvećen deci poginuloj u NATO agresiji 1999. godine, kao i spomen-obeležje „Zašto“, posvećen poginulim radnicima RTS-a koji su raspoređeni uz glavne staze. U okviru ovog parka nalazi se i crkva Svetog Marka koja svojom lepotom krasi ovu lokaciju, čijoj lepoti dodatno doprinosi i sređen urbani džep na platou ispred crkve tako da se sa Bulevara pruža  predivan pogled ka crkvi. U crkvi se nalazi i znamenito mesto čitanja hatišerifa iz 1830. godine. Park Tašmajdan nalazi se u samom centru Beograda, u ulici Kralja Aleksandra. Ime je dobio po kamenolomu, koji se nekada nalazio na ovom prostoru (taš–kamen; majdan-rudnik).

Često se u parku održavaju i zanimljive manifestacije koje privlače dosta posetilaca kao što su Veliki uskršnji karneval, Beogradska zimska čarolija, izložba meda, ali i predstave za decu, koncerti.  Kada kažemo Tašmajdan mislimo i na sportski centar koji se tu nalazi, a koji je najveći u zemlji. U njemu se organizuju veliki sportski događaji, a najznačajniji su svakako oni što se dešavaju na otvorenim i zatvorenim bazenima ovog sportskog centra. U prostoru nekadšnjeg kamenoloma  uređen je stadion koji može da primi više od 10.000 posetilaca. Sve ovo doprinosi tome treminom izletišta Beograda mogu opisati i mesta kao što je Tašmajdanski park i svi veći parkovi Beograda, uključujući centar grada.

U blizini su vam čuveni kafići u centru grada, poslastičarnice, kafane i restorani kao što su Poslednja šansa, Orašac, Madera, St. Marko, Pelivan, Hari`s, Don Juan, hoteli Taš, Metropol i Palace gde, uz brojne hostele i apartmane, možete naći u svakom trenutku udobno prenoćište u Beogradu.