Kanal Karaš

0
Oceni članak

Kada se pomenu kanali Beograda, jedan od najlepših, ali i najudaljenijih je Karaš. Kanal je, po rečima pecaroša, dužine oko 7 kilometara, širine 20-30 metara, a dubok je 6-8 metara. Kanal spaja Dunav i Tamiš. Celom dužinom kanala, na beogradskoj strani, se pruža nasip sa koga se na nekoliko mesta lako može prići Karašu radi uživanja u pogledu. Obale Karaša su ukrašene listopadnim šumarcima, a od drveća se najčešće sreću topola, vrba i jasen, tako da mesta za jednodnevni izlet ili odmor za vikend ima na dosta mesta. Iako se ne može reći da su u pitanju prava izletišta Beograda pošto nema uređenih mesta na kojima postoje mesta za roštilj ili klupe, opet je za avanturiste ovde puno mesta gde mogu uživati u lepoti prirode i uživati u kampovanju ili leškarenju daleko od gradske buke i gužve.

Na više mesta, na obe obale, se mogu pronaći lepa mesta za ribolov, a posebno zanimljivo može biti pecanje iz čamca koje je moguće celom dužinom kanala do brane ka Dunavu. Najčešće se može uloviti bela riba, som, smuđ i štuka. Oko kanala se prostiru obradive površine i livade na kojima se može organizovati lov na fazana, ali i divlje patke, zečeve i prepelice. Na više mesta, uz kanal, avanturisti mogu kampovati i uživati u prelepoj prirodi u koju se sam kanal Karaš savršeno uklapa.

Ukoliko vam nešto zatreba iz prodavnice, možete kupiti prodavnici u mestu Čenta do koga se dolazi kad se pređe most na Karašu, ka Zrenjaninu, a u blizini se nalazi i restoran u kome možete ručati. Nalazi se na putu Beograd – Zrenjanin, u mestu Čenta, na 35 kilometara udaljenosti od centra Beograda. Najlakše do njega se može doći sopstvenim autom, ali ukoliko koristite GSP, najbolje je doći linijom 101, koja ide od Omladinskog stadiona do Padinske skele, odakle se nastavlja autobusom 109 do kanala.