Jezero Mika Alas

0
5/5 - (1 vote)

Mnogi se iznenade kada vide velike vodenu površinu na delu Palilule sa leve strane Dunava. Ne očekuju da postoje jezera u Beogradu, tako blizu centru grada, odmah posle Pančevačkog mosta. Međutim, malo bolji poznavaoci voda, znaju da je u pitanju vrlo popularno jezero Mika Alas.

Ispred ribnjaka postoji prostran parking, a kada dođete do ulaza, primetićete da su u pitanju dva jezera za pecanje, koji su jako značajni za ribolov Beograda, koji mnogi sugrađani, koji vole ribolov i pecanje, koriste često za prijatan odmor za vikend. Situacija kao što je imamo ovde u Krnjači, da se stari ribnjaci, koji su bili zapušteni i neodržavani, preuzmu i srede kako bi se dali na korišćenje ljubiteljima prirode je nešto što zaslužuje pohvale i čestitke na trudu da se jedna lepa površina uredi. Ovaj lepi revir se sastoji od dva jezera, većeg površine oko 300 hektara i manjeg površine oko 6 hektara. Prosečna dubina je oko 2 metra, riblji fond se ovde redovno obnavlja, tako da sad postoje ozbiljne količine šarana, amura, soma i štuke, a najčešći ulov je oko 10 kilograma. Obala je lepo uređena i pokošena, a mestimično se nalazi ukudno uklopljeno rastinje između kojih su postavljena mesta za pecanje. Tokom godina je sve dobilo kompletan izgled tako da posetiocima pruža zaista lepo mesto za odmor u Beogradu gde se sa prijateljima mogu opustiti i uživati. Glavni cilj je promocija sportskog ribolova i ideje „uhvati i pusti“. Pored prostranih platformi koje omogućavaju komfor ribolovcima, postoji i noćno osvetljenje koje omogućava noćno pecanje, a ribnjak je odavno popularan za takmičenja i kupovi. Manje jezero, takozvani Mali Mika ili Mikica, ima raspoređeno na nekoliko mesta ostrva obrasla trskom koji uz prelepu prirodu daju zaista egzotičan izgled prostoru koji podseća na engleske vode, a čest ulov je krupna babuška.

Iako ne služi za kupanje i šetnju, i dalje je jedno od najlepših jezera u blizini Beograda, za koji je lepo znati da postoji ovako blizu centru.