Palilulska pijaca

0
5/5 - (8 votes)

Kada poželite da i upoznate grad iz prve ruke i čujete šta građana misle o različitim temama, ali i da osetite pravi duh grada umesto da odete na neko izletište, preporučujemo da posetite popularne beogradske pijace. Kao i u svakom gradu sveta, pijaca je mesto gde se susreću članovi porodičnih gazdinstava iz prigradskih opština ili gradova Srbije, preprodavci i kupci iz svih staleža.

Ali umesto tradicionalnih pijaca, odnosno trgova pijaca, koje su obično na otvorenom, kakva je i palilulska pijaca bila pre rekonsturkcije, danas na mestu stare stoji jedan savremen objekat koji više liči na modernu galeriju ili šoping centar nego na pijacu. Nekima liči na svemirski brod, drugima na Titanik, a nekima pak na parče torte, ali svejedno nikoga izgled ne ostavlja ravnodušnim. A ideju za dizajn autori, troje arhitekata, su dobili od izgleda pijace “Rambli” u Barseloni. Pijaca ima četiri nivoa, parking, mlečnoj hali se prilazi iz ulice 27. marta, glavnoj hali gde se nalaze tezge sa voćem i povrćem se pristupa iz Ulice Ilije Garašanina, a na spratu se nalazi supermarket. Pošto je ideja da pijace promene pristup i uzmu novi koncept ova pijaca sad ima u ponudi cvećaru, kiosk, a kako bi se promovisao vinski turizam tu je i vinoteka. Ovde su čak i beogradske poslastičarnice dobile jedan lep prostor, a cela ideja se zasniva na tome da se prodaja voća, povrća, mesa i mlečnih proizvoda proširi na vina, pet-šop proizvode, suvenire, pekarske proizvode, da bude mesto gde se može popiti kafa, ali i gde će se održavati interesantne manifestacije u Beogradu, kako bi nova moderna zelena tržnica postalo mesto nekih novih okupljanja.

U okolini ove lepe pijace Beograda koja je okružena najprometnijim saobraćajnicama grada se nalazi sportski centar Taš, park i pećine Tašmajdana, popularni restorani, kafane i kafići Beograda, tako da mesta za obilazak ima na pretek.