Park Banovo brdo

0
5/5 - (6 votes)

Često slobodno vreme poželimo da provedemo okruženi zelenilom koje nam uliva dodatnu snagu i energiju. Stalni izleti i šetnja van grada po stazama duboko po šumama često nisu mogući, pa su parkovi Beograda u ovim slučajevima dobra alternativa. Po teritoriji grada nalaze se brojni parkovi koji su ravnomerno raspoređeni po opštinama u zavisnosti od gustine naseljenosti, pa je lako pronaći odgovarajuću zelenu oazu za sebe.

Park Banovo brdo nalazi se skoro na pola puta između Ade Ciganlije i Košutnjaka, na opštini Čukarica. Zahvata površinu oko 11 hektara i osmišljen je kao jedna moderna površina našeg grada puna zelenila. Po celom parku zasađeno je i listopadno i zimzeleno drveće, pa je u letnjim mesecima park vrlo popularan zbog hladovine koje ovde ima. Ako ovaj park odaberete za predah, mini izlet i relaksiranje treba znati da se u njemu nalaze mnogobrojne staze za šetnju, a postoje i sprave za vežbanje. Odmoriti se možete na velikom broju klupa, a neke od njih su izgrađene zajedno sa stolovima. Za mališane u parku je izgrađeno igralište sa svim potrebnim rekvizitima kao što su klackalice, ljuljaške i dečijom omiljenom drvenom kućicom koji oni rado koriste za svoje igrice i zabavu. U parku se nalazi i atraktivni luna park koji je tokom popodnevnih časova često pun i koji dodatno raduje najmlađe. Ovde se često održavaju kulturne-zabavne manifestacije i događaji koji privlače dosta posetilaca, a od kulturno-istorijskih znamenitosti u parku se nalazi Spomenik palim borcima Čukarice, koji su stradali u borbama tokom NOB-a.

Ako u ovaj park krenete automobilom treba da znate da ćete najverovatnije imati problema sa parking mestima, jer ih u ovom delu grada ima vrlo malo. Ukoliko posao ne možete ostaviti dok ste na izletu ili vam je Internet potreban iz zabave, značajno za ovaj park je to da je u pitanju jedan od parkova koji su pokriveni besplatnim Inernetom. Oni kojima su kafići Beograda mesta koja više vole za odmor i uživanje od parkovskih klupa, treba da znaju da se u ovom parku nalazi  kafić „Park“. Pošto se nalazi pored Požeške ulice na Banovom brdu, u blizini se nalaze i drugi popularni kafići i restorani koje možete posetiti kako biste divan dan produžili u lepom raspoloženju u nekom od njih.