Lovište „Topčiderska reka“

0
Oceni članak

Savremeni čovek je uglavnom preopterećen tokom radne nedelje pa pronalazi načine da vikend provede na što uzbudljiviji način, kako bi se izvukao iz obrasca koji od njega pravi virtuelni svet uz računar i malo kretanja, a koji naravno prate razni zdravstvstveni problemi. Želja da se slobodno vreme provede napolju, na čistom vazduhu uz dosta šetnje i strpljivog čekanja je dovela do toga da se sve više ceni lov na divljač u našim poznatim lovištima. Lepota lova ne leži u ubijanju životinja, već u osećanjima i izazovima koji se javljaju u nepoznatom okruženju. Lovački sport pruža priliku da se uživa u carstvu prelepih biljaka i životinja na otvorenom, njegovoj lepoti, odnosno pruža se prilika za jedan novi doživljaj prirode.

Lovište se nalazi na teritoriji opštine Čukarica, ali lovni turizam nije razvijen. U nadležnosti je Lovačkog Saveza Srbije, a njime gazduje lovačko udruženje „Košutnjak“. Lovne površine se prostiru na preko 1.000 hektara, a od divljači su, kao i kod većine lovišta u Beogradu i okolini, najčešće gajeni zečevi, srne, fazani i poljske jarebice. Na ovom lovištu ima oko 30 čeka i više od sto lokacija na kojima se nalaze hranilišta i pojilišta za životinje, pa je lov na fazana i sitnu divljač najzastupljeniji.

Ceo ovaj potez je vrlo atraktivan za lov i ribolov. Šetnja ovim krajem, gde se na horizontu vidi novi Most na Adi, predstavlja pravi odmor u prirodi, a područje bi se brže razvilo ako bi se promovisao lovni i  rekreativni turizam, ali i ostali oblici poput nautičkog, verskog ili agroturizma, u ovom delu grada. Ovde postoje dobri preduslovi, pogotovu pošto je smeštaj u Beogradu na Čukarici i okolnim opštinama bogat i raznovrstan, pa se pružaju uslovi za dolazak i porodice lovaca i ostalih turista. Više možete pogledati na sajtu Lovačkog Saveza Srbije i Facebook nalogu lovačkog udruženja „Košutnjak“.

Napomena: Fotografije nisu iz ovog lovišta.