Ada Safari

0
5/5 - (11 votes)

Ada Safari

Ada Safari se nalazi na poluostrvu Ada Ciganlija, gde u u neposrednoj blizini mirno protiče reka Sava, i predstavlja jedno od najlepših mesta za odmor u Beogradu. Nastalo je od nekadašnje močvare koja je bila zarasla u trsku i ševar. 1994. godine napravljeno je Ada safari jezero, koje je poribljeno, tako da se mogu upecati kapitalni primerci šarana i amura. Iako je namena jezera prvenstveno bila za ribolov, vremenom se malo izmenio koncept, pa iako je i dalje pecanje vrlo popularno, ovo je sada jedan kompleks otvoren i za ostale posetioce, pošto je priroda Beograda ovde prelepa. Kompleksom dominira centralno postavljeno jezero, a sve je okruženo gustom šumom tako da, iako vrlo blizu centra grada, gosti mogu da uživaju u miru potpuno izdvojeni od gradske gužve. Sem ribolovačkog kluba u kojem možete obezbediti dnevne ili godišnje dozvole za pecanje, u okviru kompleksa nalazi se i ukusno uredjen restoran u kome se svi posetioci mogu okrepiti i osvežiti, kao i provesti prijatne trenutke kada se nađu na ovom lepom mestu, pa je samim tim ovo ostalo jedno od najpopularnijih jezera za pecanje u gradu.

Oko najvećeg dela jezera postoji staza, pa ljubitelji prirode mogu uživati šetajući u svakom godišnjem dobu u prirodnim lepotama rezervata. Po jezeru, po kome klize najraznovrsnije vrste patki koje na prirodan način štite ribe, a mogu se videti i prelepi beli labudi. Uz jezero nalazi se mini Zoo vrt koji doprinosi lepoti ove lokacije, pa se možete oduševljavati lepotom paunova, a oko njih se nalaze  morke, guske i koke. Na obali jednog od jezera Beograda nalazi se etno restoran domaće kuhinje u kome možete svratiti na piće doručak, ručak ili večeru, a specijaliteti šefa kuhinje će vas oduševiti. Zamislite samo doručak sa prženicama koje se prave od domaćih jaja koje nose koke sa kompleksa Ada Safari. Možete uživati u različitim vrstama mesa koje je spremljeno po posebnoj recepturi, a služi se u tradicionalnim zemljanim posudama. Tu je i teletina, dimljeno meso, ćevapi, pljeskavice, kobasice, sveže pastrmke sa Perućca i smuđ iz Dunava, ali i domaći ajvar, turšija, kajmak. Odmah pored se nalazi bašta sa sastojcima za ukusne salate, koje uz prisustvo baštovana, možete sami ubrati, što je jedinstvena ponuda. Možete se zasladiti slatkim pitama, a u ponudi su i odlična domaća rakija od šljive, kao i domaća vina. Sve ovo podiže na viši nivo lokalni muzički orkestar koji atmosferu često dovodi do usijanja. Prostrana bašta koja se jednim delom nalazi iznad površine vode takođe nudi neverovatan doživljaj. Pošto postoji veliki broj mesta, ovde se mogu organizovati poslovne ili privatne proslave, uključujući dečje pošto za mališane postoji posebno pripremljen program.

Jedan deo Safari kompleksa je potpuno preuređen za potrebe organizovanja team buildinga koje kompanije često praktukuju. Tako ovde se može igrati pikado, badmington, stoni tenis, baviti streličarstvom, air softom ili veslanjem na jezeru. Tu je i kuhinja na otvorenom koja će upotpuniti jedan prelep dan.

Ako ste ipak više ljubitelj ribolova, ovde i dalje pecaroši mogu da naprave lep izlet za sebe i da uživaju, posebno u ulovu šarana. Jezero je u obliku zrna pasulja, površine oko 6 ha i prosečne dubine oko 2 m. Podeljeno je žičanom mrežom na dva dela , čiji jedan deo površine oko 3,2 ha ima uredjenu obalu i više desetina numerisanih pecaroških mesta. Jezero je prepuno ribe, ima dosta kapitalnih primeraka, pa ukoliko niste ribolovac koji bi puno vremena utrošio da juri krupne primerke ribe po vodenim prostranstvima Beograda i Srbije, možete doći na ovo jezero. Riba je spremna i čeka na Vas. Voda je uglavnom bogata šaranom i amurom, a ima i cverglana. Prvo jezero na kome je uvedeno pravilo „ uhvati i pusti“. Svaka riba se vraća u vodu, a primerke nije moguće otkupiti. Na dnu jezera ima dosta mulja i peska, a na takvim mestima šaran voli da boravi. Na vodi ovog jezera ima trave pa je veće i teže primerke problematično izvući na obali, ali je do manjih primeraka prilično lako doći. Na jezeru je moguće upecati ribu mase i do od 25 kg, tako da predstavlja pravi raj za pecaroše.

Opšti utisak je da će ovde svako pronaći nešto za sebe, pa ćete sigurno ovde provesti kvalitetno vreme i oduševljeni krenuti kući, već u povratku planirajući povratak na Safari. Ukoliko vam se svideo opis, više o kompleksu Ada Safari pogledajte na web sajtu.