Kulturni centar “Čukarica”

0
Oceni članak

Kulturni centri u Beogradu su kao i kulturni centri u Srbiji iz nastali iz nekadašnjih domova kulture koji su nastajali u drugačijem društvenom uređenju. Domovi su od samog starta dobijali specifične arhitektonske oblike koji su imali za cilj da ispune određene zahteve koje su pred projektante stavljale uloge koju će ove institucije kulture imati. A cilj osnivanja domova kulture je od starta bio obrazovanje i približavanje različitih kulturnih sadržaja građanima u što većem broju, kako bi se kultura u Beogradu i Srbiji podigla na značajniji nivo.

Kulturni centar “Čukarica” je osnovan 60-ih godina prošlog veka kao ustanove kulture koja obuhvata više oblasti kulture koji su značajni za Čukaricu. Oni se mogu formulisati kao rad u pravcu očuvanja kulturnog nasleđa i cilj ka ostvarivanju nove vizije iz oblasti kulture, značajni za stanovništvo ove opštine. Centar organizuje i značajne beogradske izložbe, pozorišne predstave za decu i odrasle, književne susrete, tu su i koncerti koji promovišu različite muzičke stilove, zatim tribine, predstavljanje kulturno-umetničkih društava i slični događaji koji doprinose tome da se kultura Beograda na teritoriji Čukarice očuva i  unapredi. Programi se organizuju u Sali koja ima centralno mesto, a kapacitet je oko 160 osoba. Centar za kulturu takođe organizuje i redovne kulturne događaje, a posebno su značajne dve kulturne manifestacije u Beogradu koje se organizuju svake godine. U pitanju su manifestacije “Jesen na Čukarici” koja se organizuje u septembru i “Decembarski dani Čukarice.

Više informacija, fotografija, kratak istorijat o kulturnom centru “Čukarica” kao i kontakt podatke možete pogledati na zvaničnom web sajtu. Ovde možete videti raspored koji kulturni događaji u Beogradu, na teritoriji Čukarice su planirani u narednom periodu, kako biste se na vreme organizovali.