KPGT

0
Oceni članak

Većina važnih kulturnih institucija i dešavanja, koji su krucijalni kako bi kultura Beograda nastavila da se razvija, se nalaze u samom centru. Iako se vodilo računa o tome da se važni objekti kulture ravnomerno rasporede, ipak se ne možemo oteti utisku da se daleko manji broj značajnih objekata vezanih za oblast kulture nalazi van centralne gradske zone. Sve ovo važi i za beogradska pozorišta, pa je pravo osveženje videte da se neko poznato ime odvažilo da svoju scenu napravi u nekom specifičnom i neuobičajenom prostoru.

Mada je KPGT (Kazalište, Pozorište, Gledalište, Teatar) osnovan davne 1977. godine u Zagrebu, od strane poznatih pozorišnih umetnika, vremenom je zbog raspada zajedničke države SFRJ, promenio svoje sedište u Suboticu, a potom i Beograd. Svoje mesto su pronašli u neobičnom ambijentu Stare šećerane na Čukarici. Iako je proglašena za spomenik kulture kao značajan industrijski objekat i mesto značajnih dešavanja koje istorija detaljnije opisuje, nije u početku delovala kao mesto koje neko od pozorišta u Beogradu treba da uzme za svoju bazu. Dodatno je okolni prostor više poznat po tome što se ovde prave interesantni izleti jer su blizini poznata izletišta poput Topčidera, Košutnjaka i Ade, a protiče i reka Sava. Ipak je došlo do toga da je ovde, na adresi Radnička 3, svoje mesto našlo i pozorište koje je nadaleko čuveno. Upornost kojom su oplemenjivali zapušten prostor je dovelo do toga da i drugi vide prednost lokacije, pa su ugostiteljski objekti poput interesantne i poznate beogradske pivnice, kafići i restorani počeli da se otvaraju u okolini.

Sam KPGT je oduvek imao na repertoaru predstave koje su uvek izražavale slobodan i autentičan stav umetnika. Neke od njih i danas važe za jedne od najboljih predstava u državi. Važna je bila i ideja vodilja da se podržava i alternativa u kulturnom izražaju, sa dosta mladih umetnika, pa je ovo mesto ostalo prepoznatljivo i uvek vrlo posećeno. To su prepoznale i gradske vlasti koje će preuzeti KPGT i ovaj teatar će postati gradsko pozorište. Kada sledeći put budete odlučivali koju predstavu ćete sledeću pogledati preporučujemo da pogledate koje predstave su na repertoaru legendarnog KPGT-a. Više informacija pogledajte na Facebook i Instagram stranicama.